menu

“Weerzien met oude bekenden” door Koos Heising

Nieuws Geplaatst door Jort Dikkerboom

Het 10-jarig Jubileum van de LSC 1890 Classics is een weerzien met clubs die allemaal ongeveer even oud zijn en al heel lang geleden ook in toernooivorm de krachten met elkaar maten. Zo is in een vergeeld boek van de WVV’er te lezen dat al ver voor WO2 de voorvaderen van de huidige jeugdspelers van Frisia, Be Quick, Achilles en LSC elkaar ontmoetten op de groene grasmat. In 1945 schreef de jeugdvoorzitter van WVV: “Het Noordelijk Jeugdtoernooi werd voor de oorlog ieder jaar georganiseerd door Frisia, Be Quick, Achilles, LSC en WVV. De mooie beker is bij de laatste editie in 1939 gewonnen door Be Quick.
Op initiatief van Frisia wordt thans moeite gedaan dit prachtige toernooi weer in ere te herstellen’.
We schrijven juni 2018 en ook nu treden de o13, o15,o17 en o19 van Frisia, Be Quick, Achilles en LSC, aangevuld met de alleroudste, HFC en Hercules weer tegen elkaar in het strijdperk.
Bijna 90 jaar na de eerste editie in 1929!

Het ‘officiele cluborgaan van WVV’ werd weer opgestart in 1945, direct nadat Winschoten was bevrijd door de Polen. De manier waarop ook het jeugdvoetbal zijn weg weer moest vinden zal voor alle 6 deelnemende clubs van de LSC 1890 Classics hetzelfde zijn geweest.
Uit de verslaglegging is op te maken hoe dit ging en hoe groot de enorme ontwikkelingen in het (jeugd)voetbal zijn tov bijna een eeuw geleden.
Hier enige teksten uit de veertiger jaren:
“Zoodra er weer voetbalschoenen te koop zijn, zal het keerpunt zich wel snel aankondigen”.
‘Zoo kunnen we nu zeggen dat de Jeugdafdeeling weer gezond is want we hebben thans 4 (!) jeugdelftallen , een elftal van 15 tot 17, twee elftallen van 12 tot 14 jaar en nog een kleuterelftal, de trotsch van onze afdeeling”.
“het is tegenwoordig nog moeilijk om aan fietsen te komen, zoo ook aan voetbalschoenen, blijf dus nooit thuis en als je geen schoenen hebt, is er altijd wel iemand die niet behoeft te spelen”.
“Ouders kunnen ons van dienst zijn door te zorgen dat Uw zoon zich niet verslaapt en door Uw fiets af te staan aan uw zoon” Deze tekst is overigens nog steeds zeer actueel!!
De beste speler van een team moest voor de strafcommissie verschijnen.
“De heer J.Pals kreeg van de voorzitter van de strafcommissie (wiens slappe houding we hier niet kunnen bewonderen) de vergunning om te voetballen bij mooi weer, thuis te blijven als het regent, zulks met het oog op de weinige kleding”.”Zonder Pals togen we naar Beerta en in Dicky Hoekstra hebben we een goede mid-voor, , de rest is ook behoorlijk, alleen de backs zijn zwak”.
”Met B1 gaat het eveneens goed, ze hebben alleen nog geen wedstrijd gespeeld….”.
“Pals heeft zijn verkeerde houding ingezien en is bezig een goede WVVér te worden.
“Goed zoo Pals, zoo behoort het te zijn”.
“Dikkie Hoekstra heeft zijn vinger gebroken, maar is weer zoover hersteld dat hij weer mee kan spelen en zijn danslessen met dikke Coba weer kan hervatten”.
“Wubs beweert dat WVV het opportuniteitssysteem hanteert, zijnde een weldoordachte kruising van dertien speelwijzen”.
“Ik zie er van komen dat een elftal dat geen bepaald systeem speelt, zich niet staande kan houden”.
En over een Jeugdtoernooi in Winschoten:”In hotel de Nederlanden zaten we te wachten op onze gasten, Tubantia had autopech en kwamen later met een vrachtauto vol met 27 man.
Emmen werd winnaar van het toernooi maar bij de prijsuitreiking hadden Veendam, HSC en GRC het terrein reeds verlaten. Het deelnemen aan toernooien moeten zij ook leren. Zij misten dan ook het ijsje, die iedereen kreeg!”.

Laten we hopen:

* geen autopech voor de deelnemers Frisia, Achilles, HFC, Hercules en Be Quick
* dat er voor iedereen voetbalschoenen zijn
* dat iedereen doorspeelt ingeval van regen
* dat we ook trotsch zijn op onze ‘kleuters’ van de o13 en de o15
* dat de ouders er voor gezorgd hebben dat hun zoon zich niet heeft verslapen
* dat alle backs een ijzersterk toernooi spelen
* dat alle spelers hun danslessen met dikke Coba kunnen voortzetten
* en tenslotte…. dat alle teams op het veld blijven zitten bij de prijsuitreiking.

Koos Heising

  • Deel dit artikel