menu

SNEEK Nergens in het hele Noorden werd gevoetbald. Op één veld na. Dankzij een wondermachine én noeste arbeid van het complete eerste elftal kreeg LSC 1890 zijn veld net op tijd speelklaar. Met succes: Velocitas werd met 2-0 verslagen.

Ze konden niet langer wachten. Daar kwam het op neer. „De winterstop had nu wel lang genoeg geduurd”, vond aanvoerder Benjamin Ydema van de Sneker tweedeklasser. „We hebben een prachtig team dat zo ontzettend graag weer het veld op wilde. Ze popelden.”

En dus werd zaterdagavond een plan gesmeed om het oude kunstgrasveld op het fraaie Sneker complex sneeuwvrij te maken. Trainer Sander Sliekers en Ydema bedachten dat een van de machines uit het bedrijf van Ydema en diens vader, Van Dijk en De Boer Reiniging, wel eens uitkomst zou kunnen bieden. Een joekel van een stoommachine, die onder hoge druk met behulp van warm water normaal gevels reinigt. Dat ding, ‘ter grootte van een kleine Kipcaravan’, zoals directeur Ydema senior het noemde, werd in alle vroegte van stal gehaald. „En het bleek prima te werken”, zag zoon Benjamin. „We sloten de slangen aan en hij deed het meteen. We hadden nog wel wat handen nodig die met sneeuwschuivers de boel aan de kant veegden, maar die waren er voldoende. Al mijn teamgenoten hebben geholpen.”

En zo werd om twee uur op het historische parkje in het centrum van Sneek de aftrap gedaan. Velocitas-trainer Bram Versprille vond het mooi. „Knap dat ze het zo hebben gedaan. Wij wilden ook graag spelen. En we hadden al een training gepland als backup, dus de jongens waren er sowieso klaar voor.”

Dat bleek alleen lang niet voldoende om het LSC 1890 echt lastig te maken. Tegen de nummer drie van de ranglijst kon Velo aanvallend geen vuist maken. In negentig minuten verschenen de Groningers slechts eenmaal echt dreigend voor het doel van Bas Douma. Dani Turdo, samen met Hovhannes Sarkisov de Groninger voorhoede vormend, kwam na rust oog in oog met de Friese goalie, maar kwam niet verder dan een schot op diens lichaam.

Voor de rest was het allemaal heel pover wat de hekkensluiter liet zien, maar dat is het verhaal van het seizoen. Velo verloor aan het eind van de vorige jaargang belangrijke spelers als Wesley Walstra, Wesley Klunder, Virgil Muller en Serhan Cadeau en heeft die klap nog niet kunnen opvangen. „We hebben gewoon te weinig kwaliteit”, vond Versprille dan ook. „De vechtlust was er vanmiddag zeker. Ze vochten voor elke meter. Ik vind ook dat we het de nummer drie best moeilijk hebben gemaakt, maar op beslissende momenten gaat het fout. Dat is frustrerend.”

Die beslissende momenten waren kort voor rust. Spits Erwin Slik ontving de bal uit een kluts, maar de Velo-defensie leek te kunnen wegwerken. Dat gebeurde niet en Slik kon net nog met een voetje keeper Alex van Stralendorff passeren. De Groningers waren daardoor even van slag. Nog geen twee minuten later was het weer raak. Linksbuiten Marco da Silva kreeg ruimte, maakte een actie en passeerde Van Stralendorff knap met links in de korte hoek. „Het dubbeltje moet nu eens de goede kant op vallen”, keek Versprille alvast vooruit naar de strijd tegen degradatie. „Aan de instelling ligt het niet.”

Bron: Dagblad van het Noorden

  • Deel dit artikel