menu

Het tweede elftal van LSC 1890 is goed begonnen in de reserve Hoofdklasse A. Na de eerste uitoverwinning tegen FVC vorige week, werd afgelopen zondag ook Alcides uit Meppel verslagen.

 Jan Ligthart

Bijna vier maanden geleden was het dat de jongens van LSC 1890 2 een competitiewedstrijd afwerkten op het kunstgras van hun favoriete vereniging. In plaats van uitslapen en uitkateren op zondagochtend, is nu weer de tijd aangebroken om op zondag de dag te plukken en de voeten te laten spreken. Niemand scheen daar zondagochtend moeite mee te hebben. Behalve leider Robert. Hij had samen met zijn vader zaterdagnacht een fles vodka soldaat gemaakt en was zondagochtend in paniek wakker geworden. Want: hoe laat voetbalden we ook alweer? Een belletje met één van zijn spelers stelde hem gerust. Hij was ruim op tijd.

De wedstrijdbespreking van de kersverse coach Fred Lodewijk was er een om in je oren te knopen. Looplijnen, kantelen, corners en de trainingen van de afgelopen weken zijn slechts een greep uit de onderwerpen die besproken werden. Fred was in zijn enthousiasme zelfs vergeten te vertellen welke spelers voorin werden opgesteld. Hierdoor werd de indruk gewekt werd dat we het klusje vandaag met zijn achten zouden moeten klaren. Rik, Patrick en Bert Bouma bleken de vergeten namen. De rest van het basiselftal bestond uit respectievelijk Boddema, Jan, Marcel, Bert El Fihri, Dion, Mats, Jesse en Ivan.

Nadat aanvoerder Ivan voor het eerst sinds maanden de tos wist te winnen, floot de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd. Beide ploegen begonnen fel en gaven aan vol voor de winst te willen gaan. Na een kleine tien minuten spelen stuitte rechtsvoor Bert Bouma op een verdediger van Alcides die daarbij een overtreding maakte. De plek waar Bert gevloerd werd, was de ideale plek voor vrijetrappenspecialiteit Dion Douwsma. Het was niet de vraag of, maar hoe de linkspoot de bal binnen zou trappen. Hij koos voor een strakke bal in de linkerhoek: 1-0.

LSC bleef hierna goed spelen, knappe acties van Bert, Rik, Jesse en Ivan zorgden voor dreiging, maar telkens was de eindpass onvoldoende om echt gevaarlijk te worden. Alcides werd zelf ook gevaarlijk. De defensie van LSC kon niet voorkomen dat de aanvaller van Alcides door de verdediging glipte en op de goal kon vuren. De bal leek op weg naar de doellijn, maar de paal bracht redding.

Na deze kans ging het spel over en weer. De ruimte tussen de linies werd groter en groter en dit pakte niet uit in het voordeel van LSC, dat overduidelijk de controle op het spel verloor. Toch hield LSC zich goed staande en werd Alcides nauwelijks gevaarlijk. De Snekers bleven zelf ook dreigend. Een goede actie vanaf rechts kwam bij Patrick terecht. De spits had de bal voor het intikken, maar schoot in al zijn enthousiasme de bal hoog over, waarmee hij nogmaals bevestigt dat hij alleen mooie doelpunten scoort, zoals vorige week in Leeuwarden tegen FVC.

Het was de laatste kans voor Patrick. Na de rust bleef hij achter in de kleedkamer en mocht zijn vervanger Jeroen Broeders proberen de score te vergroten. Mats Landmeter was in de tweede helft nog vijf minuten in staat om mee te voetballen. Hij moest het veld ruimen toen hij een bal in zijn zaakje kreeg. Er wordt wel eens gezegd dat dit gevoel een heftigere pijn is dan de pijn die vrouwen ervaren tijdens een bevalling. Een ruggenprik had Mats niet nodig. Zelfs de spons van Wissel Rob kon de prikkel niet wegnemen. Hij moest worden gewisseld voor de ervaren Germ de Jong, die na 4.5 jaar weer met zijn vriend Jeroen op het veld mocht staan.

LSC had de tweede helft moeite om het spel af te laten spelen op de helft van Alcides. De ploeg uit Meppel werd gevaarlijker en het was wachten op de 1-1. Die viel niet, omdat het centrale duo Marcel en Bert en backs Dion en Jan de boel goed onder controle hadden. In deze fase van de strijd kreeg LSC zelf ook nog kansen. Een stift van grote afstand, afkomstig van Jeroen, werd door de keeper van Alcides nog net over de lat getikt. Vlak daarvoor kon Bert Bouma een knappe actie van Jeroen net niet belonen.

Het laatste kwartier was het houden en keren voor de Snekers. Intussen hadden Dion en Rik plaats gemaakt voor Rob en Tymen. Tymen werd binnen vijf minuten gevaarlijk, maar nam één-op-één op de keeper af niet de juiste keuze. Hierdoor bleef de 1-1 in de lucht hangen. Helemaal omdat Alcides geen mogelijkheid onbenut liet om via een schwalbe of ‘handsbal’ een penalty te claimen. De uitstekend fluitende scheidsrechter liet zich echter niet gek maken. LSC bleef vechten voor de punten. Toch moest er een katachtige save van doelman Boddie aan te pas komen om de drie punten in Sneek te houden. Het verlossende eindsignaal zorgde voor een grote ontlading op het Sportpark Leeuwarderweg. Een uitstekende start voor LSC 1890 dat nu met zes punten op de derde plaats staat. Volgende week mogen de jongens genieten van een vrij weekend. De week daarop wacht SVBO op zaterdagavond.

 

 

image

Mats heeft pijn op een vervelende plek

image

Na vele jaren wachten waren ze eindelijk weer te bewonderen op het Sportpark

De winnende vrije trap van Dion Douwsma

 

 

  • Deel dit artikel