menu

LSC 1890 2 Dwingt GRC Groningen 2 tot remise

Verslag Geplaatst door Jan Ligthart

SNEEK – LSC 1890 2 buigt voor niemand momenteel. Dat is de conclusie na het knappe gelijke spel tegen opponent GRC. In een evenwichtige wedstrijd op een zeer aangenaam zacht kunstgrastapijt werd een belangrijk puntje bijeen geveegd. Waar GRC de eerste helft dicteerde, kreeg LSC de beste kansen in de tweede helft.

Door Redmer Bax

Op een prachtige maar ietwat winderige zondagochtend 12 april om kwart voor negen stonden de gezichten van de blauwhemden weer op scherp. Een eerste aanblik aan de aanwezigen leerde dat het etablissement van Margriet op Het Eiland op tijd dicht was gegaan, en dat de selectiespelers hun heil later niet meer in de toko van onze Target man Broeders hadden gezocht. Opponent GRC kon zijn borst dus nat maken voor ‘het tweede’, de ploeg die sinds de winterstop een ongeslagen status geniet en op goede koers ligt richting een periodetitel in de Reserve Hoofdklasse A.

Elftalleider Robert van der Wal, bijna overspannen geraakt door het regelen van vervoersmiddelen naar Groningen een dag eerder, ging over de auto-indeling. De auto’s konden ingeladen worden en de selectie vertrok zeer gretig op weg naar Sportpark Corpus den Hoorn: Wellicht hadden ze al veel zin gekregen omdat eerste elftalleider Ron Sytsma in de kantine honderduit verhaalde over de viskaar op het parkeerterrein voor het sportpark. Een deel van het elftal vertrok echter te snel: Waar de eerste twee chauffeurs hun bolide de sporen al hadden gegeven, bleven coureurs Bax en Broeders met een overtal aan bijrijders en de bidons achter. Men stond op het punt de hoofdtrainer de benenwagen te laten nemen. Het werd passen en meten maar het ging.
Resultaat was echter wel dat chauffeur Bax de gehele weg het met Mats in zijn achteruitkijkspiegel moest stellen. Toch een fikse uitdaging op de zondagochtend. Verstoord in zijn concentratie werd er verkeerd gereden: Een niet te missen afslag. Iets waar Martijn “Gatusso” van der Wal normaal toch een abonnement op heeft.

Of het nou kwam omdat de mode- en cosmeticalijn van het tweede door een aantal selectiespelers steeds grotere vormen begon aan te nemen, of doordat de kleedboxen te klein waren, wist niemand. Toch werd er besloten om te kleden in twee verschillende kleedkamers. De bespreking vond echter plaats in de eerste.
Kijkend om ons heen troffen we zondag gelukkig Goalie Bert Boddema. Wegens aanhoudende klachten aan zijn patella-pees in de knie had hij de voorgaande dagen therapeuten, artsen en trainingskampen bezocht en belegd om fit te wezen voor de rest van het seizoen. Het schijnt dat hij eindigde in de Servische bergen, alwaar hij door een vrouwelijke arts werd omhangen met schapendarmen om zijn nek. Het siert de veteraan van dit elftal: Zelden maken we zo’n gecommitteerde doelman mee.

Tijdens de warming-up begon de leiding van GRC al aan een ouderwets staaltje psychologische oorlogsvoering: De blauwhemden werden onderbroken van hun voorbereiding en moesten per se uitwijken naar de andere veldhelft. Driftig begon de gedecideerde assistent met het uitzetten van de pionnen. 1-0 in het hoofd van de Groningers: maar nog steeds 0-0 in die van de blauwhemden.
Vlak voor aanvang van het eerste fluitsignaal deed de scheidsrechter hier op zijn manier nog een schepje bovenop door een spelersquiz te beginnen. In plaats van de reguliere spelerspascheck vroeg hij naar geboortedata van spelers, het nadoen van je blik op de pasfoto en andere vragen en opdrachten alsof hij Ron Brandsteder in hoogtijdagen was. De leidsman zelf kon dit zeer waarderen: Spits Broeders was duidelijk “not amused”.

In de eerste helft werd al gauw duidelijk dat de Groningers beneden hun kunnen geklasseerd staan: De spelers met een prachtig klassiek wit hemd met rode ‘V’ op de borst lieten de bal veelvuldig van voet naar voet gaan. Ook werd er veel bewogen zonder bal. Hierdoor kwamen steeds Groningers vrij te staan die voor gevaar zorgden in de eerste helft. Boddema kon zijn behandelde lijf voor de eerste maal testen op een omhaal van een GRC-speler. De Groningers klopten vervolgens meerdere malen op de deur van het Sneker doel. Al moeten de Groningers geweten hebben dat de blauwe muur van LSC 2 achterin de laatste weken weinig scheuren vertoont. LSC schroomde de defensieve duels niet wat leidde tot een aantal knappe ingrepen van de Sneker verdedigers.
Jan Ligthart verdedigde op een bijzondere manier: Hij vertelde veel Fifa te hebben gespeeld op zijn spelcomputer. Hierdoor leerde hij dat je prima te pas en te onpas een sliding in kan zetten. Wat Ligthart niet wist, was dat zijn directe opponent het spel ook bezit:: Op de achterlijn werd de bal kundig over een tackle van Ligthart heen gewipt waardoor opnieuw gevaar ontstond. Kort hierna redde Boddema de LSC’ers van een tegentreffer knap met zijn voeten. Later zou “Boddie” nog een prachtige showduik inzetten om een vrije trap uit de kruising te plukken: Hij had z’n dag vandaag.
De organisatie van de Snekers was minder op orde dan de voorgaande wedstrijden waardoor het geen vuist kon maken de eerste helft. Broeders bleek moeilijk te bereiken van achteruit en Dijkstra en Bouma konden te weinig gevaar stichten.

In de rust werd door voorman Schulte benadrukt dat een punt wat hem betreft ook al waardevol is. Daarom werd besloten met dezelfde “elf” na de thee weer te beginnen. GRC besloot wel een wissel toe te passen en kwam met een nieuwe spits die we alleen maar als “de nieuwe Michael van Gerwen” kunnen omschrijven.
De tweede helft leek er dan toch eindelijk lijn in het Sneker spel te ontstaan. De harde wind bleek de LSC’ers nu ook meer te begunstigen dan in de eerste helft. Het spelbeeld veranderde en na een aantal kleinere aankondigingen bij het doel van GRC werd er naar goed doorzetten gescoord door LSC: Een van richting veranderde bal verdween tussen de benen van de doelman door: 0-1 door Jeroen Broeders!
Vijf minuten nadat deze stand op het scorebord verscheen mocht Veeken weer inklokken op de linksachter. Later zouden eerst Gorter en daarna Landmeter nog acte de présence geven. GRC werd gevaarlijker en dit resulteerde in een knappe goal, een hoog krulschot van buiten de zestien meter: 1-1.

LSC kreeg nog een aantal kansen: Eerst stevende Ivan Velds frank en vrij op de keeper af vanaf eigen helft. Nog 40 meter, nog 30, 25…. Hij besloot zelfs in zijn hoofd al om rechts om de keeper heen te gaan. Echter had Robert van der Wal zijn vlag al veel eerder de lucht in en had de scheidsrechter al een ingooi toegekend, waardoor de goal van Velds – hoe mooi deze ook had mogen zijn – niet had geteld. Even later kon Dijkstra wel legitiem alleen op de keeper af. Hij omspeelde hem knap maar raakte uit balans, zodat zijn zwakke schot door een meegerende verdediger van de lijn kon worden gehaald. Einduitslag: 1-1 en een slapeloze nacht voor Gijs.

Weer een knap punt voor LSC 1890 2 op weg naar het einde van het seizoen 2014/15.

 

GRC Groningen 2 – LSC 1890 2

Datum: 12 april 2015

Uitslag: 1-1

 

Bert Boddema                     9

Jan Ligthart                        7

Mart Schuurman               7

Marcel de Vries                  7

Redmer Bax                        7

Martijn van der Wal         7

Ivan Velds                           7

Rik Reinsma                       7

Bert Bouma                        7

Jeroen Broeders                7

Gijs Dijkstra                       7

 

Mats Landmeter               6

Rob Veeken                       6

Marcus Gorter                  7

 

Doelpunt: ’53 Broeders

 

  • Deel dit artikel