menu

Classics: groot gevoel voor traditie en nagedachtenis

Verslag Geplaatst door Jan Ligthart

Dit artikel lezen zoals die in het Jubileummagazine is verschenen? Klik dan op de onderstaande link:

LSCmag_pag24-27_lsc_classics

In een ver verleden was LSC 1890 de eerste club in Friesland die toernooien organiseerde. In opdracht van de Friesche Voetbalbond werden jeugdteams van klassieke verenigingen ieder jaar door LSC uitgenodigd om in Sneek te komen voetballen. Na de Tweede Wereldoorlog verwaterde dit gebruik. Een groepje LSC’ers, waaronder Lute Dikkerboom, Koos Heising, Eelco Meijer, Hessel Bok en Jan Jaap de Graaf besloot de toernooitraditie van LSC in ere te herstellen. Het LSC 1890 Classics Jeugdtoernooi was geboren.

In de voorbereiding van de eerste editie kreeg de toernooicommissie echter een grote tegenslag te verwerken. Lute Dikkerboom, grondlegger van het toernooi, zou het toernooi nooit meemaken. Na een kort ziekbed overlijdt de oer-LSC’er op 29 januari 2009. Een paar maanden later droeg de eerste editie van het Classics-toernooi zijn naam.

Commissie

Vandaag de dag zitten Lute’s zonen, Jort en Jelmar Dikkerboom, in de toernooicommissie van het jeugdtoernooi. Samen met Johan Tadema, Koos Heising, Gerrit Boorsma en Niels Engelmoer zijn ze al in oktober gestart met

de eerste voorbereidingen voor het zevende toernooi in juni. De jongste Dikkerboom zit
dit jaar voor het eerst in de commissie ,,Sinds de start van het toernooi in 2009 heb ik geen minuut gemist. Ik vind het een enorme eer om mee te helpen aan de voorbereiding”, aldus Jelmar.

Jort is al wat langer betrokken bij de toernooicommissie. Dit jaar zelfs in de rol
van toernooidirecteur. Voor aanvang van het Classics Jeugdtoernooi in 2014 maakte Niels Engelmoer bekend het voorzitterschap in de zomer van 2015 over te dragen aan Jort,
de oudste zoon van Lute Dikkerboom. ,,Dit is het vierde toernooi dat ik meemaak als toernooidirecteur”, zegt Niels Engelmoer. Ik vond dat het tijd werd dat een Dikkerboom het toernooi ging voortzetten. Dit jaar doen we het nog samen en volgend jaar gaat Jort het doen.”

De kersverse toernooidirecteur heeft een duidelijke visie over LSC 1890 Classics. ,,Het is uitgegroeid tot een kwalitatief toernooi. Dat schept verwachtingen. Zowel van de leden van LSC als de deelnemende ploegen”, legt Jort uit. ,,We moeten ervoor zorgen dat we elk jaar weer hetzelfde neer kunnen zetten, plus een schepje er bovenop. Zo hebben we dit jaar de fair-play prijs voor het sportiefste team van de dag.”

Klassiek

Het Classics Jeugdtoernooi onderscheidt zich voornamelijk door het klassieke gehalte van de deelnemende clubs. De standaard jeugdteams van LSC 1890 spelen in juni tegen verenigingen die honderd jaar geleden ook al de tegenstander van Lycurgus Sparta Combinatie waren. ,,We kiezen bewust voor klassieke verenigingen”, zegt Niels Engelmoer. ,,Historische clubs als LAC Frisia 1883, Be Quick 1887, Velocitas 1897 en de Koninklijke HFC, de oudste vereniging van Nederland, zijn onderhand vaste gasten geworden op ons toernooi. Ook dit jaar zijn ze er weer bij.”

Talenten

Tijdens de eerste edities van het jeugdtoernooi gaven ook topclubs als sc Heerenveen en
FC Groningen acte de présence. ,, Het is leuk om te zien dat spelers als Keziah Veendorp van Groningen Michel Vlap van Heerenveen en Richairo Zivkovic van Ajax op ons toernooi hebben rondgelopen en nu dichtbij de top zijn”, vertelt Engelmoer.

Door de vroege vakanties van de BVO’s is het moeilijk om de eredivisieclubs op het toernooi te krijgen. Volgens Engelmoer betekent dat niet dat er geen toptalenten meer op het toernooi rondlopen ,,Het komt geregeld voor dat een speler bij ons de Lute Dikkerboom Bokaal, de prijs voor de beste speler, wint en een jaar later bij een eredivisieclub speelt. Dat gebeurde onlangs nog bij een speler van HFC die nu in de jeugd van AZ speelt.”

Hoogtepunt

In de zeven jaar dat het Classics Jeugdtoernooi loopt, hebben de drie commissieleden vooral hoogtepunten gekend. Voor Jort was dat hoogtepunt vorig jaar op het tweede dag van het toernooi. ,, De promotiewedstrijd van LSC 1890 tegen Rolder Boys viel op dezelfde dag als het toernooi. Daardoor moesten we het programma in de laatste week nog omgooien. Het was even behelpen, maar het was ons gelukt. Het mooiste was de topdrukte op die dag. Van buitenaf kwam er veel publiek dat ook bij ons toernooi ging kijken.”

Voor Jelmar is de aanwezigheid van de Koninklijke Haarlemse Football Club ieder jaar weer een hoogtepunt. ,,De teams doen het ieder jaar heel goed. Als ze op het podium verschijnen, zingen ze elke keer weer het clublied. Dat is genieten.”

Niels denkt vooral met veel plezier terug aan een zomerse zaterdagavond in 2012. ,,Na
een geslaagde eerste dag van het toernooi bleef iedereen in de kantine hangen om de EK-wedstrijd Nederland – Denemarken te kijken. Het was een fantastische avond met alle vrijwilligers, begeleiding en spelers van LSC en andere clubs. Die dag stond geheel in het teken van voetbal.”

2015

Inmiddels zijn de voorbereiding van het toernooi in volle gang. Dit jaar wordt het toernooi op 6 en 7 juni gespeeld en spelen de D-pupillen en de C- B- en A-junioren van LSC 1890 spelen tegen hun leeftijdsgenoten van vergelijkbare klassieke vereniging. In het kader van het 125-jarig bestaan van de club, wilde de commissie graag wat extra doen. ,, We waren op zoek naar een speciale gast of spreker”, zegt Engelmoer. ,, We zijn dan ook heel blij dat vrijwilliger Carlo Serra eredivisiescheidsrechter Eric Braamhaar bereid heeft gevonden om beide dagen op ons toernooi te fluiten. Daarnaast gaat hij ook nog een clinic of een lezing geven.”

Voor Engelmoer is 7 juni 2015 de laatste dag als toernooidirecteur van het LSC 1890 Classics Jeugdtoernooi. ,,De zevende editie wordt mijn laatste. In de afgelopen vier jaar is mijn uitgangspunt altijd geweest dat grondlegger Lute Dikkerboom aan het toernooi verbonden blijft. Met Jort als toernooidirecteur en Jelmar in de commissie, komt dat wel goed.”

 

  • Deel dit artikel