menu

Scouting D-E-F pupillen

Nieuws Geplaatst door Arnold Boersma

Beste leiders en ouders van de D/E en F pupillen,

De afgelopen weken is de interne scouting weer actief geworden. Langs deze weg willen we jullie op de hoogte brengen wie er scout is, hoe er gescout wordt en waarom.

Eerst het waarom.

We proberen bij LSC1890 zoveel mogelijk jongens op hun eigen niveau te laten voetballen. Voor de dames ligt dit door de aantallen nog even anders. Eigen niveau betekent in onze ogen het meeste plezier en uitdaging. Daartoe willen wij de jongens leren kennen en vaker gedurende het seizoen zien voetballen. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van spelers. Scouts kijken dus met leiders en trainers mee naar de ontwikkeling van spelers. Dit geeft ons als club extra en meer objectieve informatie over spelers, doordat de scouts alle spelers van een leeftijdscategorie zien voetballen. Zo kunnen we bij de teamindelingen een reeële inschatting maken welke speler in welk team past.

Waar letten de scouts dan op?
Voor de scouting wordt een scoutingsformulier gebruikt. Dit heet het STIM formulier. Graag lichten we dit formulier toe. Dit is dezelfde toelichting als die de scouts krijgen. De scouts nemen het STIM-formulier serieus, maar bedenken zich wel dat ze te maken hebben met jonge jongens, zeker in de F’jes en de E’tjes. STIM staat voor Snelheid, Techniek, Inzicht en Mentaliteit.

Snelheid – het gaat hier niet alleen om snelheid, het gaat ook om looptechniek, lenigheid, coördinatie. Nadrukkelijk niet om kracht. In de jongste jeugd (F/E) is kracht vaak nog een redelijk dominante factor. Op het grote veld wint de looptechniek, lenigheid etc. het van kracht ivm de grotere ruimtes, vandaar dat we door de kracht heen proberen te kijken naar de fysieke motoriek..
Techniek– balbehandeling, balaanname, passing, handelingssnelheid, traptechniek.
Inzicht – met en zonder bal. Ziet een speler wanneer hij een actie kan maken, wanneer het moment van spelen is, ruimtes kan maken, looplijnen.
Mentaliteit – omschakelen bij balverlies, felheid in duels, doorzettingsvermogen, teamspeler, sociale vaardigheden.

Wie zijn de scouts?
Voor de Fjes zijn dat: Jelmer Krikke en Arend Bakker
Voor de E’s: Kristian de Vries en Johan Tadema
Voor de D’s: Julio Perez en Louis Slippens

Ibo-Jan Bosma (F) en Cees Vogelvanger (E) en straks ook Rob Kracht (D), zijn als VTC coördinatoren betrokken bij het doorontwikkelen van de interne scouting van de jongste jeugd. We kiezen er als VTC voor om vooralsnog alleen bij de DEF te scouten, omdat in deze leeftijdscategorieën de grootste schommelingen in ontwikkeling plaatsvinden. Door de jeugd gedurende het hele seizoen in de gaten te houden, proberen we een doorgaande ontwikkelingslijn te ontdekken.

Scouting
Achter vlnr: Kristian de Vries, Johan Tadema, Julio Perez
Voor: Ibo-Jan Bosma (VTC), Cees Vogelvanger (VTC), Jelmer Krikke en Arend Bakker
Op de foto ontbreekt Louis Slippens.

Mocht u vragen hebben, dan kunt u uiteraard altijd een scout of VTC lid aan zijn jasje trekken.

De VTC

  • Deel dit artikel