menu

Allereerst; wat fijn dat er afgelopen weekend zoveel voetballiefhebbers ons sportpark wisten te vinden. Ondanks de nederlaag, kijken wij als vereniging terug op een geslaagde sportavond, waarbij wij helemaal niet kansloos waren. En waar vooraf trainer Valk liet weten in het LC dat ‘we hopen op een paar cadeautjes’, was het uiteindelijk de bezoekende partij die het grootste cadeautje kreeg.

LSC 1890 – ONS 1-3 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Joran Swart (8-pen.), 0-2 Tim ten Voorde (62.-pen.), 1-2 Daan Daniëls (68.), 1-3 Mounir Loolofs (69.)
​Scheidsrechter: S.D. Tyler
Gele kaart: Jocelyn Haaima, Aaron Brouwer, Bradley Steensma, Rik Jongstra (LSC 1890), Joran Swart (ONS Sneek)
Bijzonderheid: Patrick Zijda mist strafschop (36.)


Lang leve de uitvinder van hét weekendvoetbal. Ik weet niet wie het is maar hij of zij heeft een fantastische uitvinding gedaan. Want met de intrede van hét weekendvoetbal én de promotie van LSC 1890 zondag 1 naar de 1e klasse stond zaterdag 2 december 2023 opeens de allereerste wedstrijd tussen het vlaggenschip van LSC1890 en ONS op het programma. 

Vooraf gonsde het al in de stad over deze derby (Wist je dat: de stadions zijn exact 1890 meter van elkaar verwijderd) en wisten we dat er wel eens veel toeschouwers zouden kunnen komen. Toen ook nog eens diverse velden in de omliggende dorpen en in Leeuwarden werden afgekeurd, en de Sneker stadsderby op het programma bleef staan, wisten we genoeg: Dit wordt VOLLE BAK!

In tegenstelling tot de 1e elftallen spelen de jeugdteams heel vaak tegen elkaar in competitieverband. We kunnen hier wel spreken van aartsrivalen (‘met elkaar in het dagelijkse leven, gezworen regenstanders tijdens wedstrijden’). En vaak verlopen de gesprekken hierover van de LSC- en ONS-ouders en dan ouderen dan ook op rivaliserend niveau. Maar zaterdagavond 2 december was ’t allemaal anders. Een innige omhelzing van ONS-icoon Paul Buma viel mij en andere LSC’ers ten deel . Een ander oer-ONS’er bewonderde nogmaals ons sportpark, de tribune en ons restaurant en mompelde: ”Wat bin jum toch een mooie club”.

Het bestuur van ONS kwam met volledig en op de fiets en werd in de bestuurskamer hartelijk ontvangen met heerlijke oranjekoek met beide logo’s. Er werd veel gelachen en open en bloot gecommuniceerd hoe de beide verenigingen ervoor staan, wat de uitdagingen zijn en waar je samen op zou kunnen trekken. 

In samenwerking met Bakkerij Breimer kwam deze overheerlijke oranjekoek tot stand

Een vol sportpark met wel (naar schatting) 1000 toeschouwers, Twee Sneker elftallen die voor het eerst in de historie in competitieverband tegenover elkaar staan en hordes jeugdspelers die ware harde kernen vormden, maakten een geweldige sfeer. Sfeeracties met vuurwerk en rookbommen van beide kanten gaven het affiche een echte derbysfeer. Kippenvel bij velen! 

Lang leve de uitvinder van het weekendvoetbal! Dit weekendvoetbal doortrekken naar de 2e klassen en verder zal nog veel meer dorps-, stads-, streek- en regioderby’s geven en daarmee voor heel veel mensen enorm veel voetbalplezier, niet in de laatste plaats voor de voetballers zelf. Want reken maar dat die gedijen bij zulke sfeertjes. Doe het zo snel mogelijk KNVB, het levert je veel op! 

Tot slot een hulde, chapeau en waardering voor alle vrijwilligers die ‘Yn ’t Spier’ waren voor deze stadsderby, bedankt!

Niels Engelmoer
Bestuurslid Voetbaltechnische Zaken LSC 1890

ps. Voor de wedstrijdverslagen verwijzen we graag naar ons X-kanaal, Pengel en de Leeuwarder Courant

De opkomst vanaf de bestuurskamer gezien
  • Deel dit artikel