menu

You're looking at: Geen categorie

Vrijwilligersmoment zaterdag 22 juni

3 dagen ago

Wij nodigen al onze vrijwilligers zaterdagmiddag 22 juni uit voor een gezellig samen zijn bij ons op de club. We zijn nog druk bezig met een sportieve verrassing, waarover we jullie z.s.m. van op de hoogte brengen. Dit is afhankelijk van het weer en het aantal deelnemers.

Om te inventariseren wie er komen, hopen we dat de aanwezigen bijgaand formulier willen invullen.
Voor een lekkere versnapering wordt gezorgd na het sportieve aspect. Als je liever de sportieve kant links wilt laten liggen is dit natuurlijk ook mogelijk en kun je gezellig in de kantine de vakantieplannen bespreken.

Inloop vanaf 15:30 uur
Einde: +- 20.00 uur

Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Provinsje Fryslân in het kader van Fryslân Ferbynt.

Aanmelden LSC Vrijwilligersmoment 22 juni 2024

Kim Kampman en Gerrit Boorsma nieuw voorzittersduo LSC 1890

2 weken ago

De leden van LSC 1890 hebben tijdens de bijzondere algemene ledenvergadering (BALV) ingestemd met het door het bestuur voorgedragen voorzittersduo: Kim Kampman en Gerrit Boorsma. Daarnaast gaat Troy van Dijk de rol van secretaris vervullen, als vervanger van Steven van der Zee.

Kim Kampman was de afgelopen jaren actief binnen de jeugdcommissie van LSC 1890. Ze vervulde daarin meer dan verdienstelijk de rol van wedstrijdsecretaris. Gerrit Boorsma is binnen het bestuur geen onbekende. Al meer dan tien seizoenen zit hij in het bestuur van LSC 1890. Het duo heeft na meerdere gesprekken onderling en met het bestuur de voorzittershamer opgepakt. Kim en Gerrit hebben op de club eerder intensief samengewerkt tijdens de LSC Classics en alles rondom de kleding voor alle jeugd en senioren.

Als bestuur zijn wij zeer content met onze nieuwe voorzitters. Het bestuur is nu weer compleet en vol energie om nu al het seizoen 2024/2025 in te vliegen.

Tijdens de BALV werden de leden ook uitgebreid geïnformeerd over het traject Ledverlichting. Oud-voorzitter Wiebe Westra sprak de leden toe over de ontwikkelingen binnen het project Ledverlichting. Vanwege de geplande kosten werd aan de leden om toestemming gevraagd om verder te gaan en dit werd gehonoreerd. 

Programmaboekje LSC Classics 2024

2 weken ago

Klik hier om het volledige programmaboekje LSC Classics 2024 te openen.

Beste voetballiefhebbers,

Met groot enthousiasme verwelkomen we jullie bij de 15e editie van het LSC Classics toernooi! Dit jaar vieren we een bijzonder jubileum, en het belooft een spectaculaire editie te worden. De oudste en meest prestigieuze voetbalverenigingen uit Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Groningen komen samen voor een weekend vol sportieve hoogtepunten. We zijn trots om LAC Frisia, USV Hercules, Koninklijke HFC en Be Quick Groningen ook dit jaar weer te mogen ontvangen.

Helaas hebben we ook dit jaar te maken gehad met een afmelding maar door de inzet van vele LSC’ers zijn de poules aangevuld met sterke tegenstanders. Onze speciale dank gaat uit naar GVAV Rapiditas, VV Sneek Wit Zwart en Zeerobben.

Het toernooi begint zaterdag met de wedstrijden van de JO13 en JO15 teams, gevolgd door de JO17 en JO19 op zondag. De strijd om de podiumplaatsen en de felbegeerde Lute Dikkerboom trofee voor de meest opvallende speler in elke leeftijdscategorie zal wederom spannend zijn.

Om de 15e editie extra speciaal te maken, organiseren we zaterdag een voetbalparcours voor onze jongste talenten, de “Lytse Spilers” tot en met O12. Met activiteiten zoals stropdas schieten, levend tafelvoetbal, voetbaldarts en snelheidsmeters, is er voor elk kind iets leuks te beleven.

Op zaterdagavond hebben we een bijzondere wedstrijd gepland tussen team Classics “Legends en team Classics “Friends”. Alle spelers hebben door de jaren heen veel betekend voor het toernooi: sommigen hebben alle edities meegespeeld, anderen hebben de Lute Dikkerboom bokaal gewonnen, en weer anderen zijn op diverse manieren betrokken geweest. Na deze wedstrijd sluiten we de dag feestelijk af in “het restaurant”, met muziek van DJ Felipe.

Kortom, we hebben een weekend vol spektakel voor jullie in petto op 8 en 9 juni, op het sportpark aan de Leeuwarderweg. De toegang is het hele weekend gratis, dus zorg dat je erbij bent!

Met sportieve groet,

LSC Classics toernooicommissie

Jelmar Dikkerboom
Gerrit Boorsma
Johan Tadema
Niels Engelmoer
Jort Dikkerboom

21 MAN: LSC 1890 ontvangt dasspeld en potlood van Willem Rienstra

2 maanden ago

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de razziawedstrijd heeft plaatsgevonden op het sportpark. Ter afronding van het jaren durende project van auteur Peter van der Meeren ontving LSC 1890 op donderdag 2 mei het dasspeldje en het potloodje van Willem Rienstra, één van de 21 man. Rienstra’s bezoek aan de wedstrijd werd hem uiteindelijk fataal. Hij stierf op 22-jarige leeftijd in werkkamp Neuengamme.

Onderstaande verhaal komt van de hand van Henk van der Veer, journalist van Groot Sneek.

Potloodstompje en dasspeld oorlogsslachtoffer Willem Rienstra terug bij LSC 1890

SNEEK- Gisteravond heeft Peter van der Meeren auteur van het boek 21 Man, het potloodstompje en de dasspeld die oorlogsslachtoffer Willem Rienstra toebehoorden aangeboden aan LSC1890 bestuurslid Dennis Betten. Dat gebeurde aan het einde van een lezing die Van der Meeren gaf aan een grote groep Sneekologen in spé.

Op zondag 21 mei 1944 werden in Sneek 21 jonge mannen door de Duitsers van de tribune geplukt bij de wedstrijd tussen de districtsteams West (met Kick Smit) en Noord (met Abe Lenstra). Sportverslaggever Peter van der Meeren verdiepte zich in het onderwerp. Het resulteerde in een vuistdik fascinerend boek onder de titel 21Man.


Gewone mannen en vrouwen
In het boek gaat het over ‘gewone’ mannen en vrouwen. Over beroemde voetballers, verzetsmensen, gewetenloze schurken en families. Allen die tot de dag van vandaag geraakt worden door alles wat uit de ‘razziawedstrijd’ voortvloeide.
Een van de 21 mannen was Willem Rienstra, hij stierf op 22-jarige leeftijd in het Duitse werkkamp Neuengamme. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Wel kreeg de familie de bovengenoemde persoonlijke bezittingen terug. Zijn dasspeld en het potloodje dat Willem gebruikte tijdens zijn werk als melkverkoper in Hommerts.

Nagedachtenis
Op de monumentale tribune is een plaquette ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen op 21 mei 1944 aangebracht. Daarbij komt nu een lijstje met daarin de dasspeld en het potloodstompje.
Dennis Betten en de aanwezige Sneekology-cursisten waren gisteravond zichtbaar onder de indruk toen Van der Meeren de bijzondere documenten aanbood. “Hier hoort het thuis, bij LSC. Dit gezelschap leek mij daar heel geschikt voor om het te delen”, aldus de schrijver en sportjournalist. Algemeen LSC-bestuurslid Betten, ook een van de Sneekology-kusisten deze jaargang, beloofde dat het geheel een waardige plaats op het complex zal krijgen.

Romke Akkerman benoemt tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

2 maanden ago

Wij zijn bestuur verheugd dat onze oud-voorzitter Romke Akkerman (71) uit Sneek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn lintje vanochtend uit handen van burgemeester Jannewietske de Vries in ’t Restaurant op ons mooie sportpark in het bijzijn van familie, vrienden en (oud-)bestuursleden. Akkerman is sinds 1974 vrijwilliger bij onze voetbalclub.Strohalm; LSC 1890 – FC Burgum

2 maanden ago

Strohalm = “Zich aan een strohalm vastklampen”. Zelfs de geringste kans op uitkomst of redding aangrijpen; een laatste poging doen om zich uit een hopeloze toestand te redden.

Welnu, deze week bood Jubbega ons een strohalm aan door uit de competitie te stappen waardoor alle uitslagen van jubbega vervallen en zij als laatste eindigen en degraderen . Dat betekent dat LSC en Alcides normaal gesproken gaan strijden om de 11e plaats die recht geeft op
Play-offs. Waarmee we ons vanmiddag direct aan een volgende strohalm kunnen vastklampen want bij winst vanmiddag komen we dichterbij die 11e positie én ook nog eens dichterbij de 10e positie waar FC Burgum nu staat met nog maar 4 punten voor op LSC1890. Met voor beide ploegen nog 5 wedstrijden te spelen. Play-offs halen is dus een synoniem voor “zich aan een strohalm vastklampen” in dit geval.
FC Burgum mag hier op de zondag voetballen en dat is omdat de zondagtak (VV Bergum) van de fusieclub tot de fusie met zaterdagtak BCV in 2019 steevast op zondag voetbalde. Niet onverdienstelijk ook want VV Bergum groeide uit tot een stabiele eersteklasser op zondag. LSC en VV Bergum troffen elkaar de laatste jaren voor de fusie dan ook niet veel omdat LSC veelal in de 2e klasse bivakkeerde. De laatste wedstrijd op zondag dateert van 5 februari 2017 tussen LSC en VV Bergum en de uitslag was toen een bloedeloze 0-0. Uiteindelijk degradeerde LSC toen uit de eerste klasse en VV Bergum eindigde als 7e in de middenmoot.

Fusiegenoot BCV was een gerenommeerde zaterdagclub en speelde evenals VV Bergum op zondag veelal 1e klasse. De laatste twee jaar voor de fusie speelden ze 2e klasse en eindigden als 3e en 2e (2019). Na de fusie speelde de fusieclub 1 jaar in de 2e klasse, 2 jaren 1e klasse en vorig seizoen promoveerde men vanuit de 2e klasse naar de huidige 1e klasse. Waarin het op 25 november vorig jaar thuis 1-1 speelde tegen LSC en volgens de verslaggeving op de website van FC Burgum dat punt mocht koesteren. Ik was ter plekke aanwezig en verdikkie als die Zijda niet twee keer voor open goal een kopkans mist, en er konden er nog wel meer in, dan gaan we daar gewoon met drie punten weg. En dat terwijl ik voor de wedstrijd een gemiddeld leeftijdsverschil van zo’n 8 jaar ouder bij FC Burgum berekende.

Het is het verhaal van LSC dit seizoen. Vooral eigen opgeleide jeugd, recent overgekomen zelfs en dan anderhalf tot twee klassen hoger (zo verhoudt zondagvoetbal zich tov zaterdagvoetbal) moeten acteren. Net niet mans genoeg!

Maar wellicht wel mans genoeg om vandaag zich aan die laatste strohalm vast te klampen. Mocht dit zo zijn dan trakteer ik op strohalmen vanmiddag, wat dat is dat zien we dan wel 😉

Niels Engelmoer, bestuurslid voetbaltechnische zaken LSC1890

Super Saturday

3 maanden ago

Welkom sportvrienden op het Sportpark Leeuwarderweg. Een speciaal welkom aan het arbitrale trio en de spelers en begeleiding van Broekster Boys en Woudsend. Natuurlijk heten we u, onze trouwe supporter, welkom.

Super Saturday op ons sportpark. Met om 15.30 uur de wedstrijd tussen Jong LSC en Woudsend (5e klasse A) en dan nu het hoofdgerecht: LSC 1890 – Broekster Boys (1e Klasse I). LSC 1890 moet het vanavond doen zonder de geschorste Martin de Haan. De verdediger kreeg vorige week een rode kaart in het duel tussen Jong LSC en Blue Boys.

In het paasweekend was LSC 1890 1 vrij. De spelers van Marcel Valk en Gerard van der Kamp hebben ongetwijfeld genoten van het paasontbijt. Genoten werd er op 11 november 2023 in Damwoude niet door de LSC-liefhebbers. Broekster Boys was twee maatjes te groot en won terecht met 5-1. De laatste competitiewedstrijd van Broekster Boys, uit bij Go Ahead Kampen, werd trouwens met 4-0 verloren. Daarmee leverde ze een plekje in op de ranglijst (6e). Het zijn voor scheidend Broekster Boys-trainer Patrick Zwart de laatste wedstrijden bij de ploeg uit Damwoude. Aan het begin van dit kalenderjaar werd bekend dat hij de opvolger wordt van Martijn Barto bij Blauw Wit’34.

LSC pakte op 9 maart nog knap een punt tegen Blauw Wit. De twee wedstrijden erna kreeg LSC twee stevige tikken te verwerken. Thuis werd er verloren van Alcides (2-5) terwijl uit bij Jubbega met 3-0 werd verloren. Beide keren begonnen de ‘Blues’ goed aan de wedstrijd. Jocelyn Haaima maakte tegen Alcides al na 4 minuten een wereldtreffer en leek er zowaar geen vuiltje aan de lucht. In Jubbega was LSC ook bijna een half uur lang de bovenliggende partij. Toch bleven de punten achter in Zuidoost-Friesland.

Voor LSC staan er nog zeven wedstrijden op het programma, waarvan vijf tegen de top 6 van de competitie. Het zullen dus niet de gemakkelijkste weken worden. Maar als de passie en inzet van de duels tegen Blauw-Wit en Marum vandaag weer door de aderen stroomt en de individuele klasse van de ‘wapentjes’ rendeert, kan er zomaar iets moois bloeien.

Dennis Betten, bestuurslid LSC 1890

LSC 1890 – Alcides

3 maanden ago

Zondag 17 maart; 14.00 uur

Welkom sportvrienden op het Sportpark Leeuwarderweg. Een speciaal welkom aan arbiter Beijert, de leidsman van vanmiddag en aan de spelers, staf en bestuursleden van Alcides uit Meppel.

Vanmiddag een echte zes-puntenwedstrijd. De nummer 12 van de competitie tegen de nummer 13 van de competitie. Bij winst kan LSC 1890 de aansluiting vinden bij de play-offplaatsen voor lijfsbehoud, bij verlies laat Alcides de rode lantaarn achter op ons sportpark.

Vorige week speelde LSC 1890 knap gelijk tegen het hoger ingeschatte Blauw Wit’34 uit Leeuwarden. Tot twee keer toe werd een achterstand ongedaan gemaakt en kwam LSC zelfs op 3-2. Helaas werd er ergens in de aanval buitenspel geconstateerd, waarop de arbiter op 2-2 affloot. Het levert LSC de zesde plaats op in de tweede periode, een teken dat de ploeg het tweede bedrijf van de competitie een stuk beter presteert.

Dit weekend kan er weer een beroep worden gedaan op Rens Zwaagstra. De echte LSC’er pakte in het gewonnen uitduel tegen SV Marum op 3 februari een rode kaart en kreeg daarvoor een schorsing van twee weken, dat door het ontbreken van competitiewedstrijden, resulteerde in vijf weken lang zonder voetbal.

Het heenduel tegen Alcides was trouwens een partij om snel te vergeten. Nog voor de thee keken ‘the blues’ al tegen een 4-0 achterstand aan. Het werd uiteindelijk 5-0. Het was één van de twee overwinningen van Alcides. Inmiddels staat er bij de tegenstander een andere eindverantwoordelijke voor de groep. Trainer Bulent Akar werd eind februari op non-actief gezet, waarna assistent Carl Furda naar voren werd geschoven.

De twee oudste ploegen van respectievelijk Sneek en Meppel zullen er een ware strijd van maken voor u als bezoeker, met naar wij hopen de drie punten voor LSC. Met de huidige weersverwachting adviseren we tijdig een plekje te pakken op onze prachtige tribune. Droog en met de wind in de rug.

Dennis Betten, bestuurslid LSC 1890

Libbe Dotinga vrijwilliger van het jaar 2023

5 maanden ago

Ondanks vele verzoeken om op de, overigens zeer gezellige, vrijwilligersavond afgelopen zaterdag te komen bleek Libbe andere bezigheden te hebben. Toch raar voor een vrijwilliger van het jaar maar dat wist hij vooraf niet. Vandaar een ander scenario en dat was hem naar “de ouwe scheids” te lokken tijdens het avondrondje met zijn hond. Woensdagavond zat daar een LSC-delegatie klaar en uit handen van Kim Kampman kreeg Libbe zijn presentje. Voor zijn bezigheden (in de afgelopen vele jaren) als scheidsrechter, grensrechter, trainer, coach, leider bij en van diverse jeugd- én seniorenteams. En sinds dit seizoen is Libbe de Consul voor de LSC velden.

Libbe hartelijk dank voor al je diensten en we hopen je nog lang voor LSC te behouden.


Bestuur en jeugdcommissie LSC1890

Lang Leve Het Weekendvoetbal

7 maanden ago

Allereerst; wat fijn dat er afgelopen weekend zoveel voetballiefhebbers ons sportpark wisten te vinden. Ondanks de nederlaag, kijken wij als vereniging terug op een geslaagde sportavond, waarbij wij helemaal niet kansloos waren. En waar vooraf trainer Valk liet weten in het LC dat ‘we hopen op een paar cadeautjes’, was het uiteindelijk de bezoekende partij die het grootste cadeautje kreeg.

LSC 1890 – ONS 1-3 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Joran Swart (8-pen.), 0-2 Tim ten Voorde (62.-pen.), 1-2 Daan Daniëls (68.), 1-3 Mounir Loolofs (69.)
​Scheidsrechter: S.D. Tyler
Gele kaart: Jocelyn Haaima, Aaron Brouwer, Bradley Steensma, Rik Jongstra (LSC 1890), Joran Swart (ONS Sneek)
Bijzonderheid: Patrick Zijda mist strafschop (36.)


Lang leve de uitvinder van hét weekendvoetbal. Ik weet niet wie het is maar hij of zij heeft een fantastische uitvinding gedaan. Want met de intrede van hét weekendvoetbal én de promotie van LSC 1890 zondag 1 naar de 1e klasse stond zaterdag 2 december 2023 opeens de allereerste wedstrijd tussen het vlaggenschip van LSC1890 en ONS op het programma. 

Vooraf gonsde het al in de stad over deze derby (Wist je dat: de stadions zijn exact 1890 meter van elkaar verwijderd) en wisten we dat er wel eens veel toeschouwers zouden kunnen komen. Toen ook nog eens diverse velden in de omliggende dorpen en in Leeuwarden werden afgekeurd, en de Sneker stadsderby op het programma bleef staan, wisten we genoeg: Dit wordt VOLLE BAK!

In tegenstelling tot de 1e elftallen spelen de jeugdteams heel vaak tegen elkaar in competitieverband. We kunnen hier wel spreken van aartsrivalen (‘met elkaar in het dagelijkse leven, gezworen regenstanders tijdens wedstrijden’). En vaak verlopen de gesprekken hierover van de LSC- en ONS-ouders en dan ouderen dan ook op rivaliserend niveau. Maar zaterdagavond 2 december was ’t allemaal anders. Een innige omhelzing van ONS-icoon Paul Buma viel mij en andere LSC’ers ten deel . Een ander oer-ONS’er bewonderde nogmaals ons sportpark, de tribune en ons restaurant en mompelde: ”Wat bin jum toch een mooie club”.

Het bestuur van ONS kwam met volledig en op de fiets en werd in de bestuurskamer hartelijk ontvangen met heerlijke oranjekoek met beide logo’s. Er werd veel gelachen en open en bloot gecommuniceerd hoe de beide verenigingen ervoor staan, wat de uitdagingen zijn en waar je samen op zou kunnen trekken. 

In samenwerking met Bakkerij Breimer kwam deze overheerlijke oranjekoek tot stand

Een vol sportpark met wel (naar schatting) 1000 toeschouwers, Twee Sneker elftallen die voor het eerst in de historie in competitieverband tegenover elkaar staan en hordes jeugdspelers die ware harde kernen vormden, maakten een geweldige sfeer. Sfeeracties met vuurwerk en rookbommen van beide kanten gaven het affiche een echte derbysfeer. Kippenvel bij velen! 

Lang leve de uitvinder van het weekendvoetbal! Dit weekendvoetbal doortrekken naar de 2e klassen en verder zal nog veel meer dorps-, stads-, streek- en regioderby’s geven en daarmee voor heel veel mensen enorm veel voetbalplezier, niet in de laatste plaats voor de voetballers zelf. Want reken maar dat die gedijen bij zulke sfeertjes. Doe het zo snel mogelijk KNVB, het levert je veel op! 

Tot slot een hulde, chapeau en waardering voor alle vrijwilligers die ‘Yn ’t Spier’ waren voor deze stadsderby, bedankt!

Niels Engelmoer
Bestuurslid Voetbaltechnische Zaken LSC 1890

ps. Voor de wedstrijdverslagen verwijzen we graag naar ons X-kanaal, Pengel en de Leeuwarder Courant

De opkomst vanaf de bestuurskamer gezien