menu

You're looking at: Geen categorie

LSC 1890 – Go Ahead Kampen

3 weken ago

Zaterdag 10 februari; 18.00 uur

De eerste zaterdagavond wedstrijd van 2024 op het LSC terrein. Afgelopen zaterdag pakte wij uit bij Marum drie hele kostbare punten in de strijd tegen directe degradatie. Het doelpunt was een kopie van het voorbeeld van een perfecte counter uit het hoofdstuk omschakelen in het amateurvoetbal. Met een 18-jarige debutant op de goal en een speler die anderhalf jaar terug nog als wapens had de back- en forehand kreeg de overwinning extra glans. Tel daarbij op de rode kaart van Rens Zwaagstra (vandaag dus geschorst) in de 32e minuut. Uit hetzelfde boek, maar dan het hoofdstuk verdedigen, lieten we zien dat we, als we opereren als team, dat gewoon goed kunnen. Al kon geluk LSC ook niet ontzegd worden. Het was de ultieme revanche op de vreselijke 8-1 nederlaag van twee weken geleden.

Onze tegenstander van vandaag speelde op 30 september een makkelijke partij. Een 6-1 overwinning stond na 90 minuten op het scorebord. LSC verloor in de warming-up Rodi de Boer daar in Kampen, evenals dat we De Boer verloren in het duel met die andere club uit Kampen. Vandaag staat De Boer dan ook niet op het wedstrijdformulier.

De laatste overwinning van Go Ahead Kampen dateert alweer van twee maanden geleden. In de uitwedstrijd tegen Flevo Boys werd met 2-1 gewonnen. Het was de vijfde overwinning van onze tegenstander, die vooral in het begin van de competitie bovenin meedeed, maar zichzelf nu terugvindt op de veilige plek 8; met 15 punten uit 12 duels. LSC 1890 is er alles aan gelegen om dit gat te verkleinen van zeven naar vier punten.

Blijf na de wedstrijd gezellig plakken; de mannen van het eerste organiseren Draaiend Rad!

Libbe Dotinga vrijwilliger van het jaar 2023

1 maand ago

Ondanks vele verzoeken om op de, overigens zeer gezellige, vrijwilligersavond afgelopen zaterdag te komen bleek Libbe andere bezigheden te hebben. Toch raar voor een vrijwilliger van het jaar maar dat wist hij vooraf niet. Vandaar een ander scenario en dat was hem naar “de ouwe scheids” te lokken tijdens het avondrondje met zijn hond. Woensdagavond zat daar een LSC-delegatie klaar en uit handen van Kim Kampman kreeg Libbe zijn presentje. Voor zijn bezigheden (in de afgelopen vele jaren) als scheidsrechter, grensrechter, trainer, coach, leider bij en van diverse jeugd- én seniorenteams. En sinds dit seizoen is Libbe de Consul voor de LSC velden.

Libbe hartelijk dank voor al je diensten en we hopen je nog lang voor LSC te behouden.


Bestuur en jeugdcommissie LSC1890

Lang Leve Het Weekendvoetbal

3 maanden ago

Allereerst; wat fijn dat er afgelopen weekend zoveel voetballiefhebbers ons sportpark wisten te vinden. Ondanks de nederlaag, kijken wij als vereniging terug op een geslaagde sportavond, waarbij wij helemaal niet kansloos waren. En waar vooraf trainer Valk liet weten in het LC dat ‘we hopen op een paar cadeautjes’, was het uiteindelijk de bezoekende partij die het grootste cadeautje kreeg.

LSC 1890 – ONS 1-3 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Joran Swart (8-pen.), 0-2 Tim ten Voorde (62.-pen.), 1-2 Daan Daniëls (68.), 1-3 Mounir Loolofs (69.)
​Scheidsrechter: S.D. Tyler
Gele kaart: Jocelyn Haaima, Aaron Brouwer, Bradley Steensma, Rik Jongstra (LSC 1890), Joran Swart (ONS Sneek)
Bijzonderheid: Patrick Zijda mist strafschop (36.)


Lang leve de uitvinder van hét weekendvoetbal. Ik weet niet wie het is maar hij of zij heeft een fantastische uitvinding gedaan. Want met de intrede van hét weekendvoetbal én de promotie van LSC 1890 zondag 1 naar de 1e klasse stond zaterdag 2 december 2023 opeens de allereerste wedstrijd tussen het vlaggenschip van LSC1890 en ONS op het programma. 

Vooraf gonsde het al in de stad over deze derby (Wist je dat: de stadions zijn exact 1890 meter van elkaar verwijderd) en wisten we dat er wel eens veel toeschouwers zouden kunnen komen. Toen ook nog eens diverse velden in de omliggende dorpen en in Leeuwarden werden afgekeurd, en de Sneker stadsderby op het programma bleef staan, wisten we genoeg: Dit wordt VOLLE BAK!

In tegenstelling tot de 1e elftallen spelen de jeugdteams heel vaak tegen elkaar in competitieverband. We kunnen hier wel spreken van aartsrivalen (‘met elkaar in het dagelijkse leven, gezworen regenstanders tijdens wedstrijden’). En vaak verlopen de gesprekken hierover van de LSC- en ONS-ouders en dan ouderen dan ook op rivaliserend niveau. Maar zaterdagavond 2 december was ’t allemaal anders. Een innige omhelzing van ONS-icoon Paul Buma viel mij en andere LSC’ers ten deel . Een ander oer-ONS’er bewonderde nogmaals ons sportpark, de tribune en ons restaurant en mompelde: ”Wat bin jum toch een mooie club”.

Het bestuur van ONS kwam met volledig en op de fiets en werd in de bestuurskamer hartelijk ontvangen met heerlijke oranjekoek met beide logo’s. Er werd veel gelachen en open en bloot gecommuniceerd hoe de beide verenigingen ervoor staan, wat de uitdagingen zijn en waar je samen op zou kunnen trekken. 

In samenwerking met Bakkerij Breimer kwam deze overheerlijke oranjekoek tot stand

Een vol sportpark met wel (naar schatting) 1000 toeschouwers, Twee Sneker elftallen die voor het eerst in de historie in competitieverband tegenover elkaar staan en hordes jeugdspelers die ware harde kernen vormden, maakten een geweldige sfeer. Sfeeracties met vuurwerk en rookbommen van beide kanten gaven het affiche een echte derbysfeer. Kippenvel bij velen! 

Lang leve de uitvinder van het weekendvoetbal! Dit weekendvoetbal doortrekken naar de 2e klassen en verder zal nog veel meer dorps-, stads-, streek- en regioderby’s geven en daarmee voor heel veel mensen enorm veel voetbalplezier, niet in de laatste plaats voor de voetballers zelf. Want reken maar dat die gedijen bij zulke sfeertjes. Doe het zo snel mogelijk KNVB, het levert je veel op! 

Tot slot een hulde, chapeau en waardering voor alle vrijwilligers die ‘Yn ’t Spier’ waren voor deze stadsderby, bedankt!

Niels Engelmoer
Bestuurslid Voetbaltechnische Zaken LSC 1890

ps. Voor de wedstrijdverslagen verwijzen we graag naar ons X-kanaal, Pengel en de Leeuwarder Courant

De opkomst vanaf de bestuurskamer gezien

Mixed Zaaltoernooi voor senioren en A-junioren

3 maanden ago

Senioren van LSC 1 tot LSC 6, de A-junioren, spelers van de zeventallen van de 18+, 35+, 45+, de dames 30+ en alle vrijwilligers zijn uitgenodigd.

Wanneer: donderdag 28 december (fit het nieuwjaar in)
Waar: Sneker Sporthal
Zaal open: 19.00 uur
Start toernooi: 19.30 uur
Prijsuitreiking: 22.30 uur in de kantine van de sporthal.
Thema: KAMPIOENEN

De loting heeft inmiddels plaatsgevonden. Wil je alsnog meedoen; neem even contact op met Karsten Drenth, Tristan Bron of Wytse Tjalsma.

Namens de Seniorencommissie

LSC Classics 2023

9 maanden ago

Over een aantal dagen, 24 en 25 juni 2023, staat al weer de veertiende editie van het LSC Classics jeugdvoetbaltornooi op het programma. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang; De bokalen worden gegraveerd, de velden worden gereed gemaakt, de lunch wordt voorbereid, de ballen worden opgepompt en de teams bereiden zich voor op 5 fantastische poule wedstrijden met de welbekende tegenstanders.

In alle poules spelen de nieuwe selecties voor komend voetbalseizoen van LAC Frisia, Koninklijke HFC, Be Quick 1887, USV Hercules, Achilles 1894 en LSC1890. Alle teams zijn de oudste vereniging van haar provincie en ook nog eens voetballend op hoog niveau. Dit belooft het hele weekend lang weer een waar voetbalfeest te worden!

De nieuwe kleedkamers zijn klaar, eindelijk omkleden in mooie nette kleedkamers en een heerlijke warme douche. Ook de monumentale tribune is helemaal opgeknapt; een fantastisch gezicht met de voetballende jeugd teams op onze velden.

Op zaterdag avond 24 juni zullen de kleedkamers officieel geopend worden en zal de unieke voetbalwedstrijd tussen stad Sneek en stad Leeuwarden gespeeld worden.

Voor het complete programma boekje van de LSC Classics 2023 klik op onderstaande link:
Programmaboekje LSC Classics 2023

Erelid Meester Anne van der Werf op 94-jarige leeftijd overleden

10 maanden ago

In zijn Spaanse woonplaats is LSC 1890 erelid Anne van der Werf overleden. ‘Meester Anne’, zoals de sportwereld de kleurrijke Sneker kende, is 94 jaar geworden. Anne van der Werf werd bij zijn geboorte, op 10 september 1928, Maup genoemd. Dat werd door zijn ouders, omdat het een Joodse naam betrof, meteen na de Duitse inval in 1940 veranderd in Anne. Zijn moeder was van Joodse afkomst.

Ondanks zijn handicap, Anne van der Werf kwam zonder linkerhand ter wereld, voetbalde hij bij de Joodse club Achdoeth in Leeuwarden en tot op latere leeftijd bij LSC in Sneek. Van der Werf schroomde niet om als doelman te fungeren. Als vijftienjarige terreinhulp hielp hij vele toeschouwers ontsnappen tijdens de in mei 1944 gespeelde ‘razziawedstrijd’ in Sneek, waarbij de bezetter 21 mannen oppakten.

Op 21 mei 2019, 75 jaar na dato van de ‘razziawedstrijd’, werd de aftrap verricht door Libbe Nauta (l.) en Anne van der Werf (r.)

Vijfduizend echtscheidingen

In 1953 opende meester Anne zijn advocaat-procureurkantoor in Sneek. Naar eigen zeggen wikkelde hij in die hoedanigheid in veertig jaar zo’n vijfduizend echtscheidingen af. De sport was hem lief. Naast voetballen was zeilen zijn passie. Hij voer mee in de Regenboog-klasse.

Van der Werf werd in 1958 voorzitter van de Friese Voetbal Bond (FVB). Die functie bekleedde de Sneker advocaat 25 jaar. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erelid van de afdeling Friesland van de KNVB.

Zijn betrokkenheid bij de ruim 160 Friese amateurclubs was groot. Diverse clubs benoemden Van der Werf tot erelid of lid van verdienste. Hij kreeg bij zijn afscheid twee bondsvlaggen mee alsmede zo’n honderd clubvaantjes. Die mocht hij ophangen in zijn stamcafé in El Campello (bij Alicante), waar hij sinds 1993 woonde.

Talloze bestuursfuncties

Meester Anne bekleedde talloze bestuursfuncties. In de sport was hij lid van het sectiebestuur van voetbalbond KNVB, voorzitter van LSC 1890, lid van de eerste commissie die het vrouwenvoetbal moest reguleren, lid van de beroepscommissie bij scheidsrechtersvereniging COVS, lid van de beroepscommissie van gymnastiekbond KNGU en mede-oprichter en voorzitter van de Friese Sportraad.

Buiten de sport was Van der Werf lid van het provinciaal bestuur van politieke partij VVD, voorzitter-secretaris van de VVD afdeling Sneek, voorzitter-secretaris van de VVV Sneek en commissaris-voorzitter van de Onderlinge Brandwaarborgvereniging Sneek.

Van der Werf werd in 1979 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De KNVB maakte hem Bondsridder. In 1991 werd Van der Werf benoemd tot erelid van LSC 1890.

Uit zijn eerste huwelijk kreeg Van der Werf twee kinderen. Zij schonken hem zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Meester Anne van der Werf is op 4 mei overleden. Hij is in Spanje gecremeerd, in familiaire kring.

Bron: Leeuwarder Courant, Peter van der Meeren.

Oefenwedstrijd LSC – Sneek Wit Zwart wordt gespeeld in Tinga

2 jaren ago

De oefenwedstrijd tussen LSC 1890 en Sneek Wit Zwart wordt gespeeld op het terrein van Sneek Wit Zwart en niet op ons eigen sportpark. De aanvang blijft hetzelfde (20.00 uur).

Uitslagen Classics 2022

2 jaren ago

Winnaar poule JO13-1: Koninklijke HFC
Winnaar Lute Dikkerboom bokaal JO13-1: Noah Ferres van Koninklijke HFC

Winnaar poule JO15-1: Koninklijke HFC
Winnaar Lute Dikkerboom bokaal JO15-1: Flynn Macnack van Koninklijke HFC

Winnaar poule JO17-1: Be Quick 1887
Winnaar Lute Dikkerboom bokaal JO17-1: Jilles Tamse van USV Hercules

Winnaar poule JO19-1: Be Quick 1887
Winnaar Lute Dikkerboom bokaal JO19-1: Hylke Wierda van Koninklijke HFC

LSC Classics 2022

2 jaren ago

Over een aantal dagen staat al weer de dertiende editie van het LSC Classics jeugdvoetbalteornooi op het programma. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang; het podium krijgt een opknap beurt, de lunch wordt voorbereid, de ballen worden opgepompt en de teams bereiden zich voor op 5 fantastische poule wedstrijden met de welbekende tegenstanders.

In de JO13, JO15 en JO17 poule spelen we met LAC Frisia, Koninklijke HFC, Be Quick 1887, USV Hercules, Achilles 1894 en LSC1890. In de JO19 poule wordt Achilles 1894 vervangen door vv Hoogezand, een oude bekende die eerder ook al eens mee deden aan ons toernooi en tevens op een fantastisch 4e divisie niveau speelt.

Voor het complete programma boekje klik op onderstaande link:
Programmaboekje classics 2022

De hoogmis van het jeugdvoetbal

2 jaren ago

Het vindt plaats in een unieke omgeving waar de traditie van lang vervlogen tijden is blijven hangen. Het vindt daarnaast plaats met voetbalverenigingen die diezelfde traditie al veel langer dan een eeuw koesteren en uitdragen. Dat maakt de LSC Classics in onze Noordelijke regionen onbetwist tot de hoogmis van het jeugdvoetbal.

Het idee om een jeugdtoernooi met de oudste voetbalclubs van Nederland te organiseren, ontstond ruim anderhalf decennium geleden in het brein van Lute Dikkerboom en het bleek meteen en in alle opzichten een schot in de roos. Niet alleen vanwege de hiervoor al genoemde traditie, maar zeker ook door de kwaliteit van het voetbal en van de jeugdspelers. Veel van die spelers die tijdens de Classics acte de présence gaven, vonden later hun weg in het betaalde voetbal en “het lopende archief” van het toernooi maakte in de loop der jaren meermaals melding van een prof, die ooit op de velden aan de Leeuwarderweg te bewonderen was.

Die velden zijn over dik anderhalve week en wel op zaterdag 25 en zondag 26 juni a.s. wederom het decor van de LSC Classics en dat al voor de dertiende keer. Daarmee komt “de leeftijd” weliswaar niet in de buurt met die van de deelnemende clubs, maar toch kan inmiddels wel van een traditie worden gesproken en ook nog eens van één met heel veel grandeur.

Niveau
​Die grandeur heeft niet in de laatste plaats te maken met de deelnemers die met hun (nieuwe) JO13-, JO15-, JO17- en JO19-selecties aan de aftrap verschijnen en die in veruit de meeste gevallen in de divisies van het jeugdvoetbal uitkomen. Daardoor is het niveau hoog en zijn de Classics voor de echte fijnproevers van het edele spel en eigenlijk voor iedereen zo iets als een diner in een restaurant met drie Michelin-sterren.

Deelnemers
​Dat voetbal komt ook dit jaar weer uit de “kicksen” van de jeugd van de Koninklijke HFC 1879, USV Hercules 1882, LAC Frisia 1883, Be Quick 1887, LSC 1890 en Achilles 1894, clubs die allemaal in de negentiende eeuw werden opgericht en die in ons land bij elkaar opgeteld al zo’n achthonderd jaar voetbalgeschiedenis hebben geschreven. Zo was LSC 1890 in de jaren twintig van de vorige eeuw de eerste voetbalclub in het Noorden die het belang van het jeugdvoetbal onderkende en die een eigen jeugdafdeling aan het palet toevoegde.​ Een jeugdafdeling die met enige regelmaat nieuwe pareltjes voor het eerste elftal van de “oude dame” aflevert.

Lute Dikkerboom Bokaal
In elke leeftijdscategorie worden de pareltjes evenals in voorgaande jaren beloond met de “Lute Dikkerboom Bokaal”, vernoemd naar de helaas veel te vroeg overleden grondlegger van de Classics. Een deskundige jury beoordeelt de prestaties en kiest vervolgens de beste speler/speelster, waarna de bokaal na de huldiging van de toernooiwinnaars wordt uitgereikt.

​Wie bij de komende editie van de LSC Classics deze bokaal voor zich zullen opeisen, is uiteraard nog niet bekend. Wat wel bekend is, dat op het sportpark aan de Leeuwarderweg op zaterdag 25 en zondag 26 juni aanstaande voor de dertiende keer de hoogmis van het Noordelijk jeugdvoetbal wordt opgevoerd.

Bron: https://pengel.weebly.com/