menu

In zijn Spaanse woonplaats is LSC 1890 erelid Anne van der Werf overleden. ‘Meester Anne’, zoals de sportwereld de kleurrijke Sneker kende, is 94 jaar geworden. Anne van der Werf werd bij zijn geboorte, op 10 september 1928, Maup genoemd. Dat werd door zijn ouders, omdat het een Joodse naam betrof, meteen na de Duitse inval in 1940 veranderd in Anne. Zijn moeder was van Joodse afkomst.

Ondanks zijn handicap, Anne van der Werf kwam zonder linkerhand ter wereld, voetbalde hij bij de Joodse club Achdoeth in Leeuwarden en tot op latere leeftijd bij LSC in Sneek. Van der Werf schroomde niet om als doelman te fungeren. Als vijftienjarige terreinhulp hielp hij vele toeschouwers ontsnappen tijdens de in mei 1944 gespeelde ‘razziawedstrijd’ in Sneek, waarbij de bezetter 21 mannen oppakten.

Op 21 mei 2019, 75 jaar na dato van de ‘razziawedstrijd’, werd de aftrap verricht door Libbe Nauta (l.) en Anne van der Werf (r.)

Vijfduizend echtscheidingen

In 1953 opende meester Anne zijn advocaat-procureurkantoor in Sneek. Naar eigen zeggen wikkelde hij in die hoedanigheid in veertig jaar zo’n vijfduizend echtscheidingen af. De sport was hem lief. Naast voetballen was zeilen zijn passie. Hij voer mee in de Regenboog-klasse.

Van der Werf werd in 1958 voorzitter van de Friese Voetbal Bond (FVB). Die functie bekleedde de Sneker advocaat 25 jaar. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erelid van de afdeling Friesland van de KNVB.

Zijn betrokkenheid bij de ruim 160 Friese amateurclubs was groot. Diverse clubs benoemden Van der Werf tot erelid of lid van verdienste. Hij kreeg bij zijn afscheid twee bondsvlaggen mee alsmede zo’n honderd clubvaantjes. Die mocht hij ophangen in zijn stamcafé in El Campello (bij Alicante), waar hij sinds 1993 woonde.

Talloze bestuursfuncties

Meester Anne bekleedde talloze bestuursfuncties. In de sport was hij lid van het sectiebestuur van voetbalbond KNVB, voorzitter van LSC 1890, lid van de eerste commissie die het vrouwenvoetbal moest reguleren, lid van de beroepscommissie bij scheidsrechtersvereniging COVS, lid van de beroepscommissie van gymnastiekbond KNGU en mede-oprichter en voorzitter van de Friese Sportraad.

Buiten de sport was Van der Werf lid van het provinciaal bestuur van politieke partij VVD, voorzitter-secretaris van de VVD afdeling Sneek, voorzitter-secretaris van de VVV Sneek en commissaris-voorzitter van de Onderlinge Brandwaarborgvereniging Sneek.

Van der Werf werd in 1979 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De KNVB maakte hem Bondsridder. In 1991 werd Van der Werf benoemd tot erelid van LSC 1890.

Uit zijn eerste huwelijk kreeg Van der Werf twee kinderen. Zij schonken hem zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Meester Anne van der Werf is op 4 mei overleden. Hij is in Spanje gecremeerd, in familiaire kring.

Bron: Leeuwarder Courant, Peter van der Meeren.

  • Deel dit artikel