menu

De hoogmis van het jeugdvoetbal

Nieuws Geplaatst door Jort Dikkerboom

Het vindt plaats in een unieke omgeving waar de traditie van lang vervlogen tijden is blijven hangen. Het vindt daarnaast plaats met voetbalverenigingen die diezelfde traditie al veel langer dan een eeuw koesteren en uitdragen. Dat maakt de LSC Classics in onze Noordelijke regionen onbetwist tot de hoogmis van het jeugdvoetbal.

Het idee om een jeugdtoernooi met de oudste voetbalclubs van Nederland te organiseren, ontstond ruim anderhalf decennium geleden in het brein van Lute Dikkerboom en het bleek meteen en in alle opzichten een schot in de roos. Niet alleen vanwege de hiervoor al genoemde traditie, maar zeker ook door de kwaliteit van het voetbal en van de jeugdspelers. Veel van die spelers die tijdens de Classics acte de présence gaven, vonden later hun weg in het betaalde voetbal en “het lopende archief” van het toernooi maakte in de loop der jaren meermaals melding van een prof, die ooit op de velden aan de Leeuwarderweg te bewonderen was.

Die velden zijn over dik anderhalve week en wel op zaterdag 25 en zondag 26 juni a.s. wederom het decor van de LSC Classics en dat al voor de dertiende keer. Daarmee komt “de leeftijd” weliswaar niet in de buurt met die van de deelnemende clubs, maar toch kan inmiddels wel van een traditie worden gesproken en ook nog eens van één met heel veel grandeur.

Niveau
​Die grandeur heeft niet in de laatste plaats te maken met de deelnemers die met hun (nieuwe) JO13-, JO15-, JO17- en JO19-selecties aan de aftrap verschijnen en die in veruit de meeste gevallen in de divisies van het jeugdvoetbal uitkomen. Daardoor is het niveau hoog en zijn de Classics voor de echte fijnproevers van het edele spel en eigenlijk voor iedereen zo iets als een diner in een restaurant met drie Michelin-sterren.

Deelnemers
​Dat voetbal komt ook dit jaar weer uit de “kicksen” van de jeugd van de Koninklijke HFC 1879, USV Hercules 1882, LAC Frisia 1883, Be Quick 1887, LSC 1890 en Achilles 1894, clubs die allemaal in de negentiende eeuw werden opgericht en die in ons land bij elkaar opgeteld al zo’n achthonderd jaar voetbalgeschiedenis hebben geschreven. Zo was LSC 1890 in de jaren twintig van de vorige eeuw de eerste voetbalclub in het Noorden die het belang van het jeugdvoetbal onderkende en die een eigen jeugdafdeling aan het palet toevoegde.​ Een jeugdafdeling die met enige regelmaat nieuwe pareltjes voor het eerste elftal van de “oude dame” aflevert.

Lute Dikkerboom Bokaal
In elke leeftijdscategorie worden de pareltjes evenals in voorgaande jaren beloond met de “Lute Dikkerboom Bokaal”, vernoemd naar de helaas veel te vroeg overleden grondlegger van de Classics. Een deskundige jury beoordeelt de prestaties en kiest vervolgens de beste speler/speelster, waarna de bokaal na de huldiging van de toernooiwinnaars wordt uitgereikt.

​Wie bij de komende editie van de LSC Classics deze bokaal voor zich zullen opeisen, is uiteraard nog niet bekend. Wat wel bekend is, dat op het sportpark aan de Leeuwarderweg op zaterdag 25 en zondag 26 juni aanstaande voor de dertiende keer de hoogmis van het Noordelijk jeugdvoetbal wordt opgevoerd.

Bron: https://pengel.weebly.com/

  • Deel dit artikel