menu

Waarom fluiten zo leuk is:JO15-2 – NOK/Bakhuizen JO15-1

Afgelopen zaterdag kwam de jeugd onder 15 jaar van Nijemirdum/Oudemirdum/Bakhuizen combinatie LSC bezoeken. Ik had me bij Kim aangemeld om deze wedstrijd te fluiten.
Na een bak koffie in de wedstrijdkamer zag ik de mannen al op veld staan bezig met de warming up. NOK wat serieuze dan LSC was mijn eerste indruk. De gasten, netjes in mooie trainingspakken gestoken, werden begeleid door een 3 koppig technische staf. De ranglijst leerde me dat de ploeg uit het bosrijke gebied van zuid-west Friesland liefst 8 punten boven LSC stond, resp 7e en 10e plaats.

Dit zou een “dreeg” potje worden voor de mannen van Jauke en teammanager tevens bankdirecteur en speler van het 6e team van LSC J.P.
Na aantrekken van mijn warming outfit stel ik me voor aan de begeleiders van de gasten. Omdat het team niet meer terug naar de kleedkamer gaat doe ik de pasjes controle op het veld. Voor de spelers heb ik een aantal instructies:
keeper de bal niet langer dan 6 seconde in de handen houden. Dit is vet lang dus niet nerveus van worden.
Goed ingooien! Voeten op of achter de lijn en uit de nek naar voren gooien.
Ik pas de voordeel regel zo veel mogelijk toe
ga met respect met je tegenstander om
maak er mooie pot van, veel plezier!!!!

Ik schud vervolgens Jauke de hand en geef de mannen van LSC dezelfde instructies. Allemaal bekende kopjes.
Na de warming up van 15 minuten ( we wudde wat ouder) trek ik mijn zwarte scheids shirt aan omdat de keeper van LSC een geel shirt draagt.
LSC wint de toss en mag dus kant kiezen, NOK trapt af. Na instructies aan de assistenten en mijn fluitsignaal gaat LSC er fanatiek tegen aan. De gasten komen eigenlijk niet onder de druk vandaan. Het is echter 20 minuten wachten op het eerste doelpunt voor LSC. De komende 4 minuten is NOK het spoor bijster en LSC schiet er nog 2 in. De coach grijpt meteen in, niet met wisselen want hij heeft maar 11 spelers mee kunnen nemen, maar door het doorschuiven van de centrale verdediger om eerder de opbouw van de thuisclub te verstoren. Dit is een slimme zet want NOK komt beter in het spel maar gaat wel met 0-3 aan de limonade. Ik loop naast de coach van NOK naar de kleedkamer en zeg hem dat Excelsior gister ook met 3-0 ging thee drinken maar dat Utrecht er na de rust 3 inprikte. Hij kijkt me wat twijfelachtig aan.

Ik heb de koffie nog niet eens op en zie de spelers alweer op het veld staan. NOK is wakker en komt rap op 3-1, zet wat aan maar de 4-1 valt aan de andere kant. Voor de statistieken wordt de eindstand 4-2. Een aantal zwarte pieten komen het spel wat ontregelen maar de jongens voetballen pepernoten etend rustig door. Ik heb dacht ik 2 keer moeten fluiten voor een overtreding, 2 maal voor verkeerd ingooien, 3 blessure behandelingen veroorzaakt door klutsballen die terecht kwamen waar het pijn doet. Derhalve een uiterst sportieve wedstrijd met veel inzet en prima positieve coaching van beide trainers. Geen onvertogen woord van ouders langs de kant. Nagenoeg alle spelers komen me bedanken voor de leiding. Ik bedank hen voor de sportieve wedstrijd. Hiervoor wordt je scheidsrechter! Dat het ook anders kan ervaar ik s, middags als grensrechter bij de dames van SWZ op bezoek bij Opende. Ik zal u de details besparen.
Gr Theo

  • Deel dit artikel