menu

Boek razziawedstrijd: 21 man

Boek over ‘razziawedstrijd’

Veel leden van onze vereniging zijn in meer of mindere mate bekend met een bijzondere gebeurtenis uit de clubgeschiedenis: de zogenoemde ‘razziawedstrijd’ die op 21 mei 1944 op ons sportpark is gespeeld. Voor zo’n tienduizend toeschouwers kwamen de beste voetballers van de districten Noord en West tegen elkaar uit. Bij Noord speelde Abe Lenstra mee en ook drie LSC’ers: Klaas Poelman en de broers Bertus (foto) en ‘Brandsje’ Blom. De wedstrijd werd opgeschrikt door een razzia van de Duitse bezetter. Daarbij werden ruim twintig mannen opgepakt. Tientallen mannen ontkwamen door zich te verstoppen in en onder de tribune en het restaurant. Eén man kreeg de voetbaltas van Abe Lenstra in handen gedrukt en ontkwam op deze wijze aan de Duitsers.

Bertus Blom

Eén van de opgepakte mannen was Willem Rienstra, melkventer uit Hommerts. Hij was op weg naar zijn vriendin, maar besloot eerst even naar de wedstrijd te gaan. Met verschrikkelijke gevolgen… Willem Rienstra belandde in een Duits concentratiekamp en is daar gestorven. Zijn lichaam is nooit gevonden; de nabestaanden kregen na de oorlog slechts zijn dasspeld en een schrijfpotloodje terug.

Sportjournalist-schrijver Peter van der Meeren maakte in 2015 voor de Leeuwarder Courant een verhaal over Willem Rienstra. Hij sprak daarvoor ook met LSC-icoon Geert Bouma, die ooggetuige was van de ‘razziawedstrijd’. Peter vroeg zich vervolgens af wie al die andere mannen waren die door de Duitsers werden opgepakt. Wie waren zij en wat is er met hen gebeurd? Hij besloot de onderste steen naar boven te halen en een boek te maken over deze bijzondere gebeurtenis.

Daarmee is Peter begin dit jaar gestart. Op 21 mei 2019 – 75 jaar na de razziawedstrijd – hoopt hij het boek te presenteren. Het wordt een waardig boek, ruim 300 pagina’s, in harde omslag gebonden, formaat 30×21 centimeter. Peter heeft een lezing bij de Club van 50 gehouden en enkele indrukwekkende zaken verteld. Niet alleen over zijn zoektocht naar de slachtoffers, maar ook over andere onderwerpen die hij belicht. Zo sprak hij met de zoon en de 94-jarige zus van de Utrechtse speler die op 21 mei 1944 het enige doelpunt scoorde. Inmiddels hebben zich tientallen ooggetuigen bij Peter gemeld, die een schat aan informatie hebben. In het boek besteedt Peter ook ruim aandacht aan de inbreng van de drie LSC-spelers.

Om het geld is het de maker niet te doen. Als er geld overblijft, wordt daarvoor een waardige bestemming gezocht. Dit in overleg met het LSC-bestuur, dat het werk van Peter ten volle ondersteunt. Vanaf nu kan worden ingeschreven op het boek. Daarvoor krijgt de belangstellende een uniek document in bezit, een waardevolle aanvulling op de nationale voetbalgeschiedenis in het algemeen en die van LSC 1890 en de stad Sneek.

Het boek kunt u bestellen op de site van Peter van der Meeren.

Boek21man