menu

Trainingsbijeenkomst voor jeugdtrainers 2023-2024

Bestuursmededeling Geplaatst door het bestuur

Trainingsbijeenkomst voor jeugdtrainers 2023-2024

Op woensdagavond 1 november organiseerde Hoofd Jeugd Opleiding Daan Daniëls de 1e trainersbijeenkomst van 2023/2024 voor jeugdtrainers van LSC1890. Dit doet hij gemiddeld vier keer per jaar. Het zijn thematische bijeenkomsten en meestal komt er een gast-trainer wat ook nu het geval was. De bij LSC niet onbekende Jente Bootsma was ditmaal te gast. Jente is trainer-coach 2e elftal geweest, waar hij kampioen mee geworden is, en heeft in het verleden ook een bijdrage geleverd aan het trainingsplan voor de jeugdselecties bij LSC. Jente kwam woensdagavond interactief uitleg geven over het thema ‘verdedigen’. Naast onze jeugdtrainers mocht ook ik, als nieuwbakken bestuurslid voetbaltechnische zaken, aanschuiven. Om eerlijk te zijn erg interessant om mee te maken en tevens ook om te zien hoe ver onze jeugdtrainers eigenlijk zijn in het denken over en het analyseren van tactiek en een tactiek kunnen plannen.

Jente, die assistent-trainer is bij Olde Veste, had een aantal wedstrijdbeelden meegenomen waarbij hij uitlegde hoe de verdedigende tactiek was en hoe ze de tegenstanders dwongen de bal een bepaalde richting te spelen. Tevens een opstelling/tactiek bord waar naar hartenlust op geschoven werd door zowel Jente als onze jeugdtrainers. Jente had tevens een aantal opdrachten voor onze jeugdtrainers. Vooral om ze bewust te laten worden dat tactiek deel uitmaakt van je plan en dus van je training en wedstrijdvoorbereiding. Opdrachten waren o.a. in welke formatie je zaterdag gaat verdedigen, waar je de tegenstander de bal naar toe laat dwingen, wie je belangrijkste spelers daarin zijn en wat je uiteindelijke doel is. Ook gaf hij diverse tactieken aan waarin je kan verdedigen en welk doel je dan kunt bereiken. Tot slot ging het natuurlijk ook nog over hoe je vanuit bepaalde verdedigende tactieken om kunt schakelen omdat het uiteindelijk maar om 1 ding draait en dat is 1 doelpunt meer maken dan de tegenstander.

Al met al ook voor mij een leuke ervaring met heerlijke termen als “hoog staan”, “in een kommetje”, “de rechterkant vrijspelen”, “van kant wisselen”, “de back hoog” “de back het middenveld in laten komen” (volgens mij spelen sommige LSC teams dan al op z’n Guardiolaiaans…), “druk zetten, storen of ophouden”, “dan kun je de bal er niet tussendoor spelen” of juist wel ” de bal er tussendoor de as in spelen”, “tussen de linies bewegen”, en gelukkig ook nog als afsluiter gewoon “de bal naar voren peren” …

Jente bedankt voor je openheid en uitleg, Daan bedankt voor de organisatie en jeugdtrainers bedankt voor jullie komst, meedoen en jullie kennis.  Ik heb veel geleerd en besefte mij weer dat het niet zomaar is dat LSC met ruim 85% zelf opgeleide spelers in het 1e elftal in de 1e klasse speelt!

Ergens begin volgend jaar, vlak na de winterstop zullen we een volgende bijeenkomst organiseren.

Niels Engelmoer, bestuurslid voetbaltechnische zaken.

  • Deel dit artikel