menu

‘Razziawedstrijd’ / Boek bestellen

Bestuursmededeling Geplaatst door

Op dinsdag 21 mei wordt in Sneek een herdenkingswedstrijd gespeeld. Dit om stil te staan bij het feit dat precies 75 jaar geleden bij het voetbalduel tussen de districten Noord (met Abe Lenstra) en West (met Kick Smit) een razzia werd uitgevoerd. Daarbij zijn door de Duitsers 21 mannen opgepakt. Twee van hen zijn aan de gevolgen van gevangenschap in Duitse concentratiekampen overleden.

De herdenkingswedstrijd wordt voorafgegaan door de presentatie van het boek 21 man, geschreven door Peter van der Meeren. De geboren Sneker, in het dagelijks leven sportjournalist bij de Leeuwarder Courant, heeft onderzoek gedaan naar wat zich op 21 mei 1944 heeft afgespeeld en wat de gevolgen waren. Dat heeft geleid tot een boek van 480 pagina’s (A4-formaat, hardcover). Van der Meeren wist de namen van de opgepakte mannen te achterhalen, sprak ooggetuigen en kreeg inzage in niet eerder gepubliceerde documenten en foto’s.

De schrijver heeft het boek gemaakt zonder winstoogmerk. Eventuele opbrengst gaat naar een herdenkingsplaquette en/of educatieve reizen voor jongeren. Het boek kan besteld worden op de website van Peter van der Meeren. http://boek21man.nl/main/show

De herdenkingswedstrijd op 21 mei zal gaan tussen een selectie met spelers van de vijf Sneker verenigingen en een selectie uit de regio Haarlem. De voormalige profclub HFC Haarlem (nu Haarlem-Kennemerland) was de club van Kick Smit en de eerste na-oorlogse landskampioen. Klaas Poelman (destijds speler van team Noord) heeft ook gespeeld voor HFC Haarlem, dat jaarlijks een toernooi houdt om twee in de oorlog omgekomen leden te herdenken. Eén van hen stierf in concentratiekamp Neuengamme, de plaats waar ook een van de in 1944 in Sneek opgepakte mannen om het leven is gekomen.

De ‘razziawedstrijd’ Noord-West eindigde op 21 mei 1944 in 0-1. In het noordelijk elftal speelden Abe Lenstra en Frans Wuijts van Heerenveen; Bertus Blom, IJsbrand Blom en Klaas Poelman van LSC Sneek; Jo Kolthof, Kees Marcus en Willem van der Beek van Velocitas Groningen; Henk van der Linden, Frans Hogenbirk en Kees Kammeijer van Be Quick Groningen. In team West speelden onder andere drie Feyenoorders (waarbij Arie de Vroet) en de Ajax-topschutter Gerrit Fischer. Er stond voor 116 interlands op het veld.

Op het Sportpark Leeuwarderweg keken ongeveer 9000 toeschouwers toe. Op de accommodatie (thuisbasis van LSC 1890) staat het karakteristieke houten tribunegebouw, ontworpen in 1928. Het gebouw is twintig jaar geleden uitgeroepen tot rijksmonument. Tijdens de razzia wisten tientallen mannen zich onder of op de tribune te verstoppen.

Voor informatie over het boek 21 man (eerste druk 2000 exemplaren) en de mogelijkheid om het boek te bestellen klik hier.

Voor meer informatie over het boek en de herdenkingswedstrijd kan ook contact worden opgenomen met:
Peter van der Meeren,
tel: 06-51548891
mail: p.vdm@home.nl

 

 

 

 

  • Deel dit artikel