menu

Ontwikkelingen jeugd

Bestuursmededeling Geplaatst door

Hierbij een up date op het technische vlak.

Inleiding

Prestatie en plezier in balans is het credo. Voor de jeugd op ieders nivo lekker voetballen dat is waar we voor gaan. Daarin hanteren we de selectieteams (1e en 2e team van een jaargang) en de basisteams. De berichten die we krijgen over de trainingen (selectie -en basisteams) zijn over het algemeen positief, in iedere geval positiever dan voorgaande jaren. Dat komt mogelijk door meer duidelijkheid en samenhang van de trainingsplaat, wie traint wanneer en met wie, de aangestelde opleidingsverantwoordelijken, de trainers die voor de groep staan, veelal TC3, bezig met CIOS, of zelf spelend in selectieteam (je dient wat terug te doen voor de club), de beschikbare materialen en het enthousiasme bij velen.

Kwetsbaar

Daarmee zijn we er nog niet. Qua aantal trainers zijn we kwetsbaar. Valt er een trainer uit zoals bij de JO17-3 dan blijkt het heel lastig om het weer in te vullen. Thans is het voor even weer gelukt maar we blijven zoeken naar mogelijkheden. Iets robuuster met bv reserve trainers zou prettig zijn. Ook merken de jongste trainers dat veel gaat om correctie op houding en gedrag ipv concentratie op het spel. Daarin hebben we de ouders hard nodig. Dus komt u kijken bij de training ondersteun de trainer gerust als u ziet dat een speler even wat aandacht nodig heeft.

Teams

Positieve geluiden horen we ook dit jaar weer vanuit de Lytse Spilers, wat een feest toch elke week weer op de zaterdagochtend. Ook daarin zie je ontwikkeling dat er steeds beter gespeeld wordt en er al gekeken wordt naar talent wat eerder door kan. Zo gaat Kaiden de Jong het alvast proberen bij de JO8-4. Na de winter zal de hele groep afzonderlijk gaan trainen zodat er meer zicht komt op de kwaliteiten en er straks een verdeling gemaakt kan worden wie in weke JO8 volgend jaar zal uitkomen. Ondertussen worden er nieuwe goals 3×1 (KNVB afmeting ) besteld zodat er naar verwachting meer doelpunten komen en er nog meer plezier ervaren zal worden. Bij de JO8 en JO9 was het even wennen in de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 spelen, maar al gauw hadden de spelers het onder de knie. Daar er geen scheidsrechters zijn zie je dat het spel sneller wordt. De begeleiders grijpen alleen in bij echte overtredingen en voor de rest gaat het spel gewoon door. Leuk te vermelden dat JO8-1 een uitnodiging heeft ontvangen voor een internationaal toernooi waarbij oa Ajax, Feyenoord, Sparta, Heerenveen, FC Groningen, Liverpool, FC Koln, Werder Bremen, Club Brugge, AA Gent zullen spelen, alvast heel veel plezier gewenst.

Bij de JO11 met 8 teams de grootste leeftijdslaag hadden we al op basis van geboortejaar geselecteerd ivm aankomend seizoen. Dat lijkt goed te gaan. JO11-1 allemaal 1e jaars heeft het zwaarder daar ze vaak tegen 2e jaars spelen maar voor ontwikkeling is het goed, ze ontmoeten zo meer weerstand. 1 team heeft het heel zwaar maar plezier is er niet minder. De carrousel training wordt als plezierig ervaren.

JO13 t/m JO19 en de Meiden gaat naar behoren. De meiden trainen nu allemaal op zelfde tijd en dat vinden ze prettig . Met aanstellen van Brenda wordt er ook kwalitatief beter getraind. Bij de jongens lopen de trainingen naar behoren er zijn enkele teams die extra aandacht behoeven en waar een extra trainer bij moet om het geheel ordelijk te laten verlopen. Maar ook hierbij ouders kijkt u bij de training ondersteun de trainer dan, we moeten het echt met elkaar doen. JO19-1 zal in de voorjaarsreeks 1e of 2e moeten worden om te promoveren naar de hoofdklasse (ambitie is dat ook zij op divisie nivo voetballen) dus alles is er aan gelegen dat zij dit jaar de 1e stap maken.

De keepers en trainingen is een item dat steevast onderwerp van gesprek is. De wil is er zeer zeker maar ook dat dient georganiseerd te worden en er dienen voldoende keeperstrainers te zijn. Het blijft onderwerp van gesprek en we zullen daarin ook helderder dienen te communiceren

Doorstroom van spelers

Eerder hadden we al bericht dat 4 spelers van de JO19-1 (Tom/ Maarten/ Camiel en Bradely) en 2 spelers van de JO17-1 (Per en Jens) mee trainen met het 1e en zelfs een aantal al minuten hebben gemaakt in het 1e dit gaan we na de winter doorzetten bij meerdere leeftijdslagen.

Kay en Mels kunnen vanuit JO17-1 extra meetrainen met de JO19-1, Elnour, Jocelyn, Dilan en Finn, Colin, Ayden trainen 1x 2 weken met JO17-1 mee ipv Jo15-1 en Vigo, Ralph en Sjoerd van de JO13-1 met de JO15-1. Hiermee willen we de spelers laten wennen aan een hoger nivo en dat ze daarmee hun eigen team uiteindelijk ook beter zullen maken.

 

Betaald voetbal

Vanuit LSC zijn Hugo Potma en Gillermo Bethlehem afgelopen jaar overgestapt naar Cambuur, dit jaar zijn Rik Jongstra (17-1) , Mounir Loolofs(15-1) en Yme Bruinsma (JO13-1) door Cambuur uitgenodigd een half jaar stage te voetballen (trainingen en wedstrijden). Van de JO11-1 was Kobus Bruinsma al een tijd trainingen aan het volgen bij Heerenveen en aankomend seizoen zal hij echt overstappen. Mounir speelt daarnaast ook nog voor de KNVB-Noord wedstrijden. Binnenkort hebben wij als dagelijks bestuur jeugd een overleg met Cambuur/ Heerenveen/ KNVB, een eerste ontmoeting om integraal het aspect scouting nader te bespreken en te kijken waarin we elkaar kunnen ondersteunen en versterken.

Seizoen 2018-2019

Inmiddels zijn de eerste gesprekken alweer geweest met trainers voor de invulling voor aankomend seizoen. Van de huidige trainers heeft merendeel (tot bijna allemaal) aangegeven wel door te willen bij LSC. Wij danken ze daar uiteraard hartelijk voor maar tevens een signaal dat we blijkbaar op de goede weg zitten. Binnenkort hebben we met alle trainers een overleg waarin we onze invulling, welk trainer op welk team, bespreekbaar maken. De trainingsplaat is inmiddels alweer klaar. Dus het overzicht welk team wanneer traint.. We hebben getracht signalen van dit jaar weer te verwerken om een nog optimaler aansluiting te vinden van teams onderling. Dit was een hele klus te meer daar we volgend jaar zullen inspelen op de visie van de KNVB dat we t/m JO13 echt per geboortejaar zullen indelen. Dus Lytse Spilers( JO6 en JO7) , JO8(6×6), JO9(6×6), JO10(6×6) ,JO11(8×8) , JO12 (8×8)en JO13(11×11). Waarbij we ook hier hanteren 1e en 2e team selectie en rest basisteams. We hebben bij LSC gelukkig voldoende volume om ook de teams te vullen, zaak blijft dat instroom bij Lytse Spilers vooral gestimuleerd wordt.

De indeling van alle teams zijn in concept (ook op basis van het geboortejaar) alweer klaar. De hele procedure van oleidingsverantwoordelijken/ trainers/ coordinatoren/ coaches/ leiders zal weer doorlopen worden. Intentie is wel dat we dit eerder dan voorgaande jaren al rond hebben, zodat we ook voor de zomer coaches eraan kunnen koppelen en iedereen weet waar hij aan toe is.

Dank

We kunnen het niet voldoende uitspreken maar we willen iedereen danken, die op welke wijze dan ook zijn steentje bijdraagt, om de prestatie en plezier in balans te verwezenlijken. We hebben de indruk dat we op de goede weg zitten. Er is meer rust in het geheel en op het veld gaat het beter. Maar we zijn er uiteraard niet daar we nog op vele fronten meer en beter kunnen investeren. Als de kleedkamers gerealiseerd zijn is de focus op het 2e kunstgrasveld welke mogelijkheden hebben we dan wel niet…..

 

Wij wensen iedereen een geweldig 2e seizoenshelft toe.

Hartelijk groet,

Dagelijks bestuur jeugd

Gerrit, Perry, Arnold en Frank

  • Deel dit artikel