menu

LSC Classics “Schatkamer voor jeugdvoetbal”

Bestuursmededeling Geplaatst door
LSC Classics
Twee jaar nadat LSC 1890 als eerste club in het Noorden een eigen “juniores-afdeling” oprichtte, werd in 1928 het sportpark aan de Leeuwarderweg geopend. De leeftijden van de jeugdafdeling en van het sportcomplex vallen echter in het niet met die van veel clubs die in de loop der jaren aan de LSC Classics deelnamen. Bij de tiende editie van het jeugdtoernooi dat op zaterdag 23 en zondag 24 juni a.s. op het programma staat, bestaat het deelnemersveld zelfs louter en alleen uit verenigingen die het eeuwfeest al lang en breed achter de rug hebben en daarmee zijn de LSC Classics in dit jubileumjaar klassieker dan ooit.
Initiatief
Ruim tien jaar geleden nam Lute Dikkerboom het initiatief en de onderwijzer kon toen evenals zijn partners niet bevroeden dat het tweedaagse toernooi zou uitgroeien tot een begrip in de wereld van het jeugdvoetbal en zich tot een schitterende afsluiting van het voetbalseizoen zou ontwikkelen. En dat nu al tien jaar lang.
Een groot deel van de credits voor dat lustrum behoort dan ook toe aan meester Lute die in januari 2009 overleed en de eerste editie van het door hem geïnitieerde jeugdtoernooi ​helaas niet meer mocht beleven. LSC 1890 heeft de naam van de initiatief-nemer echter voor altijd onlosmakelijk aan de Classics verbonden door elk jaar in iedere leeftijdscategorie aan de beste speler een naar hem vernoemde bokaal uit te reiken.
Speciale wedstrijd
Naast de uitreiking van die bijzondere bokaal vindt ter gelegenheid van de tiende editie van de LSC Classics op zaterdag 23 juni in de avonduren ook een bijzondere wedstrijd plaats en wel tussen Lucky Ajax en de Sneeker Classics. Bij de Sneeker Classics geven een groot aantal oude cracks van Black Boys, LSC 1890, ONS Sneek, Sneek Wit Zwart en Waterpoort Boys waaronder bekende namen als Johan Abma, Sipke Bleeker, Harry Koenen, Jaap Schuurmans en Geert Jelle de Vries, acte de présence, terwijl bij de gasten uit Amsterdam uiteraard mister Ajax Sjaak Swart aan de aftrap verschijnt. De toegangskaarten voor deze bijzondere wedstrijd zijn  inmiddels bijna uitverkocht.
Kwaliteit
Voor de LSC Classics is daarentegen geen toegangskaartje vereist. Het jeugdtoernooi dat bekend staat om zijn tot in de puntjes verzorgde organisatie, is gratis toegankelijk en een bezoek echt meer dan waard. Niet alleen omdat de ruim honderd jaar oude clubs stuk voor stuk een stuk voetbalhistorie vertegenwoordigen, maar ook omdat de clubs bijna allemaal op divisieniveau acteren en met de selecties voor het seizoen 2018-2019 aantreden. Het toernooi brengt dan ook veel talent op de mat en heeft voor de ware voetballiefhebber toch een beetje het karakter van een snoeptocht door één van de schatkamers van het jeugdvoetbal.Deelnemers
​De talenten uit die schatkamer komen bij deze editie uit de rijen van de Koninklijke HFC 1879, USV Hercules 1882, LAC Frisia 1883, Be Quick 1887, LSC 1890 en Achilles 1894. Op zaterdag 23 juni nemen de JO13 (D-junioren) en JO15 (C-junioren) van deze verenigingen het tegen elkaar op en een dag later betreden de JO17 (B-junioren) en JO19 (A-junioren) van dezelfde clubs het monumentale sportpark aan de Leeuwarderweg. Daarmee verschijnen niet alleen clubs binnen de lijnen die zoals hiervoor al werd vermeld, al in de negentiende eeuw het levenslicht zagen en dus een zeer respectabele leeftijd hebben, maar vooral instituten die stuk voor stuk een belangrijke bijdrage aan de rijke historie van het Nederlandse (jeugd)voetbal hebben geleverd en nog steeds leveren.
​Lute Dikkerboom Bokaal
Evenals in de voorgaande jaren wordt ook bij deze lustrumeditie de prestaties binnen de lijnen weer door een deskundige jury beoordeeld en wordt in iedere leeftijdscategorie de beste speler beloond met de Lute Dikkerboom Bokaal. Die bokaal – en dat bevestigt de expertise van de juryleden – is in het verleden al diverse malen uitgereikt aan een speler die het nadien tot de rijen der profs schopte.​
Bron: Pengel
  • Deel dit artikel