menu

JO15-1 wint toernooi Bensheim

Bestuursmededeling Geplaatst door

Na een goede nachtrust in de sporthal van Bensheim worden alle spelers een stram wakker. Er zijn hier en daar pijntjes te bemerken, hamstrings, knie en enkels, de eerste dag heeft z’n sporen achter gelaten.
We moeten eerst een eindje lopen voor het ontbijt. Even loskomen. Altijd goed. We hebben geluk, de zon staat al hoog aan de hemel maar wij hebben gisteren al onze poule-wedstrijden gespeeld. Een aantal teams moeten nog een laatste poule-wedstrijd zodat we nog even de tijd hebben om spieren en mind-set op orde te krijgen.
De Kwart Finale:
Onze eerste wedstrijd – de kwart finale – is tegen US Montsoult Baillet Maffliers uit Frankrijk. De Franse clubs zijn allemaal met meerdere teams en een grote schare fanatieke supporters aanwezig. Maken veel lawaai en sfeer. De laatste man (de nr. 5) van de Fransen is volgens kenners de grootste man van het hele toernooi .. dat belooft wat. Onze mannen tonen scherpte en zijn niet onder de indruk van het fysieke vertoon. Op energieke wijze wordt het Franse bastion vakkundig gesloopt en via een serie flitsende aanvallen is de winst een feit. Een welverdiende 2-0 staat op de borden.
De halve finale
Op naar de halve finale, het belooft inmiddels een meer dan boeiende dag te worden. De stemming is opperbest. De ander kwartfinale is gewonnen door VEV’69, inderdaad, die kennen we uit onze eigen poule en die pot hadden we gewonnen… Belangrijk wordt nu de mind-set. Immers, onderschatting van een tegenstander , zeker in een halve finale, is vaak de opmaat van een ondergang. Dus, strakke warming up en elkaar op scherp zetten… onze techniek moet het verschil maken. Iedereen is doordrongen van de kans die we hebben om door te dringen tot de finale van dit geweldige toernooi.
Gelijk vanaf de aftrap zitten de mannen er fel bovenop en combineren dat het een lust is. Van onderschatting is geen sprake en na een snelle openingsgoal staat de 2-0 vlot op de borden. Belangrijk is nu om te consolideren zonder risico te nemen. Optimaal resultaat zonder ook maar een milli-watt energie teveel te geven. De warmte boven de velden is intens en vraagt veel van de mannen, Energie-management als sleutelbegrip richting de finale. Wat een spanning en sensatie hangt er in de lucht. We worden inmiddels aangemoedigd door andere teams en de sfeer in en rondom het team groeit uit tot een beweging van blauwe kracht en positivisme. De winst en daarmee een plek in de finale is een feit. Het is inmiddels half 3 en de finale wordt rond 5 uur gespeeld. Lang wachten en werk aan de winkel voor de trainers Rik en Tom om de heren eerst te laten ontspannen maar wel in een bepaalde focus te houden. We bekijken een aantal andere wedstrijden, drinken veel (water!) en proberen zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. De andere finalist is inmiddels bekend. Het is de derde divisionist DVS ‘33 uit Ermelo. Een team met alleen O15 spelers… een echte finale! De spanning loopt op en de koppies staan strak.
De Finale:
De finale wordt door speaker Karin in meerdere talen aangekondigd. De muziek zwelt aan en de teams lopen in een prachtige line-up achter het arbitraire trio het veld op. Handen worden geschud, vaantjes uitgewisseld en benen losgeschud. De lucht trilt boven het veld en de spanning is tastbaar langs de lijnen. Ermelo laat zien dat het geen toeval is dat ze in de finale staan. Na een snelle aanval knalt de bal al binnen 2 minuten op de paal en is een snel tegendoelpunt ternauwernood voorkomen. Dit is meer dan een wake-up call. Onze mannen beginnen de wedstrijd te “lezen” en weten steeds beter door de linies te komen. Het middenveld speelt vol overgave weet onze voorhoede te vinden. Een eerste kans gaat net naast. Het is hard werken en vooral achterin de bal in het team houden want de spitsen van Ermelo zijn snel. Beide teams creëren kansen, werken keihard en gaan voor de winst. Het is een faire en sportieve finale, op het scherpst van de snede. Er moet gewisseld worden, terug gewisseld en alle spelers op het veld hebben het zwaar. Ondertussen vliegt ook de tijd en blijkt dat 25 minuten te kort om het regulier af te maken. De scheids fluit af. Opluchting en teleurstelling wisselen elkaar af. Van te voren is een penalty lijst gemaakt, onze mannen staan in een grote kring op het veld om zich op te laden.
Penalties
Iedereen weet hoe het spannend een penalty serie is. Het is het summum van een “mental game”. Focus en doen wat je moet doen, maar doe het maar eens als je er staat na twee dagen keihard werken en voetballen in de warmte.
De aanvoerders melden zich voor de toss, wie er mag beginnen. LSC mag als eerste aanleggen, zou het een voordeel zijn?
De eerste penalty wordt door Doede strak ingeschoten. Wat een ontlading, nu al. De druk ligt bij Ermelo. Ook die gaat erin, zij het binnenkant paal, oei!!
De tweede penalty is voor Ralph, strak geplaatst gaat ie tegen het net. Dat gaat lekker, vasthouden mannen. Het publiek leeft hartstochtelijk mee. De druk ligt weer bij Ermelo. Na een korte aanloop gaat de bal met een droge knal naast. Helaas voor Ermelo, maar wij staan een punt los. Wat een sensatie, we hebben de beker bijna te pakken. Focus , focus, focus … dit laten we natuurlijk niet meer los. Karsten mag de volgende penalty nemen. De keeper duikt en Karsten schiet onberispelijk door het midden vol binnen. Bam! We liggen op helemaal op koers. De stand is 3-1 in ons voordeel. Bij Ermelo is de stress inmiddels door alle limieten heen en ze laden zich helemaal op en schieten ‘m strak in. De aansluiting is alsnog een feit, de stand 3-2. De spanning loopt bij iedereen op. Vigo mag nu en schiet ‘m keihard vol in het dak van het doel, keeper kansloos. 4-2. Ermelo knokt voor de laatste kans en onze keeper Jesse, die er al een paar keer heel kort bij zat, kan in één klap de heldenstatus verdienen. Het publiek houdt z’n adem in. Ermelo legt aan, Jesse kijkt en schat de tegenstander. Het schot klinkt en Jesse heeft ‘m!! Wat een ontlading, de cup is voor ons. De laatste penalty – Wytse stond als “slotakkoord” op de lijst – is niet eens meer nodig. Feest, emotie, de champagne knalt.
De Cup is binnen
Alle 20 teams in de categorie O15 staan opgesteld, de teams worden in volgorde naar voren geroepen voor een prijs en medaille. Prachtige ambiance met muziek, rook, vlaggen en veel energie.
Als laatste mogen onze mannen hun beker halen. Sportief applaus van de overige teams en totale ontlading als de jongens hun bokaal omhoog houden. Onze aanvoerder vraagt de lady-speaker om de microfoon en bedankt de organisatie en alle teams voor een geweldig toernooi. Helemaal terecht, we komen volgend jaar graag terug. De Basinus Trophy is een fantastisch toernooi, goed georganiseerd en prachtige internationale ambiance.
Deelnemers Team LSC JO15-1:
Keeper Jesse Nauta; Karsten Drenth; Martin de Haan; Vigo Slippens; Jurian Boorsma; Merijn Haak; Ralph Peres; Doede de Jager; Ruben van de Zee; Jimte Speelman; aanvoerder Wytse Tjalsma; Jelte de Groot; Jay Meijer; Nils van der Wal.
Coaches: Rik Reinsma en Tom Brandsma.
Support en begeleiding : René, Remco, Alex, Marco en Sjouke

  • Deel dit artikel