menu

Jeugdafdeling LSC1890 bijna 90 jaar

Bestuursmededeling Geplaatst door

Dag allen,

Bijna is het zover onze jeugdafdeling bestaat 90 jaar. De eerste van Noord-Nederland. Dit mogen we niet zomaar voorbij laten gaan en wat is het mooier het te koppelen aan de inzamelingsactie tbv 2e kunstgrasveld en boxen. Hou de site in de gaten….

Op zaterdag 9 april zal er volop aandacht zijn voor het 90-jarig bestaan

In het weekend van 23 en 24 april zullen er tal van activiteiten plaatsvinden

 

Foto: 22 juni 1926 de eerste jeugdleden op foto

Hieronder het relaas over de jeugdafdeling, ook de vinden onder menu/ belangrijke links/historie.

10 april 1926 oprichting jeugdafdeling

In de zomer van 1925 werd er in de bestuursvergadering besloten om te proberen een juniores-afdeling aan de club te verbinden. De pogingen tot oprichting van een jeugdafdeling verliepen echter niet zonder slag of stoot. In de eerste plaats was het moment van oprichting, zo vlak voor de winter, niet bepaald gunstig en daarnaast werd het voetbal in brede lagen van de bevolking (nog) niet geaccepteerd, hetgeen mag blijken uit het feit dat sommigen in het geheim donateur c.q. lid van onze vereniging waren. Het enthousiasme onder de jongeren was aan het einde van 1925 dan ook bepaald niet groot. Ondanks verschillende publicaties werden slechts acht jongens lid en daarmee was de eerste poging in feite mislukt.

Al snel na de winter van 1925-1926 werd het idee weer opgepakt en op 5 april 1926 werd Sjoerd Zandstra door de toenmalige penningmeester benaderd met het verzoek om een wedstrijd voor juniores te organiseren. Binnen een paar dagen had hij samen met Jan Zwanenburg 22 jongens opgetrommeld en wordt er door hen in sneltreinvaart een elftalcommissie uit de grond gestampt. Op 10 april 1926 wordt voor het eerst een wedstrijd tussen jeugdelftallen gespeeld. Na de wedstrijd besluiten 20 van de 22 jongens lid te worden van onze vereniging en is de jeugdafdeling van L.S.C. een feit.

Daarmee werd onze vereniging op die gedenkwaardige 10de april de eerste club in het Noorden met een eigen jeugdafdeling. Een voorbeeld dat al snel door anderen zou worden gevolgd. Na een moeizame start, die eigenlijk in twee fasen verliep, steeg het ledenaantal in de eerste dagen na 10 april al gauw tot 36 en op 20 april werd het 50e lid bijgeschreven. Op de eerste juniorenvergadering van 24 april 1926 dient ieder lid “een verklaring van geen bezwaar” van hun ouders te overleggen. Het eerste jeugdteam speelde op 15 juni 1926 de eerste officiële wedstrijd tegen S.J.C. (de Sneeker Jongens Club), welke met 3-0 werd verloren. Op 10 juni 1926 organiseert L.S.C. een spelregelmiddag waarbij door de heer Versteegden uitleg van de spelregels wordt gegeven. Frappant detail hierbij is dat de heer Versteegden zich niet waagde aan de buitenspelregel. Blijkbaar werd deze regel in die dagen, net zoals nu, als zeer lastig ervaren. De eerste periode van onze jeugdafdeling werd afgesloten met wedstrijden tegen IJ.V.C. (met een versterkt juniorenelftal), R.K.S.C. (met het tweede) en Sneek. Alle wedstrijden werden door onze jongens met grote overmacht gewonnen. Zo dolven de “Kypmansjes” met 8-2 het onderspit, werd R.K.S.C. met 7-0 aan de zegekar gebonden en werden de junioren van Sneek met 6-1 onder de voet gelopen. Ook in de daaropvolgende jaren bleven onze jeugdteams ongenaakbaar. Het zou drie jaar duren eer een Noordelijk team het L.S.C.-jeugdelftal wist te verslaan! De eerste nederlaag dateert van 11 mei 1931, toen Sneek een einde maakte aan de ongeslagen status die vijf jaar stand had gehouden.

  • Deel dit artikel