menu

Vorige week stond in het Friesch Dagblad een artikel over 125 jaar LSC 1890. Hieronder te lezen:

Sneek | Het is precies 125 jaar geleden dat Lycurgus, de voorloper van LSC 1890, werd opgericht. Daarom geeft de voetbalvereniging uit Sneek vandaag het startsein voor de viering van het 125-jarig bestaan. Een jubileumjaar voor een unieke Friese club.
LSC is één van Nederlands zestien oudste voetbalverenigingen. In Fryslân is slechts één oudere club te vinden: LAC Frisia 1883 uit Leeuwarden. De club uit Sneek begon 125 jaar geleden als elitevereniging. ,,In de beginjaren van de club moest je goed van stand zijn om lid te worden, maar dat is allang niet meer het geval”, legt LSC-voorzitter Henk Douwsma uit.
Tegenwoordig is de Sneker club een vereniging waar de jeugd centraal staat. In 1926 werd LSC de eerste noordelijke club met een eigen jeugdafdeling, in 2011 wees de KNVB LSC aan als amateurclub met een topjeugdopleiding. De Snekershebben bijna zeshonderd jeugdleden en de opleiding staat bekend als één van Fryslâns beste.
Het sportpark aan de Leeuwarderweg in hartje Sneek is de trots van de club. In de jaren dertig ontwierp stadsarchitect Jan de Kok de accomodatie. Hij was sterk bëinvloed door de Amsterdamse Schoolstijl, een decoratieve bouwstijl die gekenmerkt wordt door z’n bijzondere vorm en rijk kleurgebruik.
De kleurrijke houten tribune, het fraai gevormde restaurant (zeg geen kantine!) en de ouderwetse toegangspoort geven het sportpark een nostalgisch uiterlijk. In 1999 werd de houten tribune aangewezen als rijksmonument. Er zijn in Nederland slechts twee andere tribunes met dezelfde status: Tribune Sportpark Jong Holland in Alkmaar en de Heracles Tribune in Almelo.
De tribune heeft voor toeschouwers niet alleen als zit-, maar ook als schuilplaats gediend. Dat vertelt Dick Brouwer, LSC’er sinds 1957: ,,In de Tweede Wereldoorlog voerden de Duitsers een razzia uit bij een wedstrijd tussen twee districtsteams. Het terrein werd afgezet, maar veel toeschouwers verstopten zich onder de tribune en zijn op die wijze aan de Duitsers ontsnapt.”
Al meer dan vijftig jaar loopt Brouwer rond bij LSC. ,,Ik ben de club altijd trouw gebleven. Eerst als spelend lid, daarna heb ik vele bestuursfuncties bekleed. Tegenwoordig ben ik samen met twee andere medewerkers bijna elke dag op de club aanwezig”, aldus de LSC’er in hart en nieren.
De 72-jarige Rommert Zoethout is een ander icoon van de club uit Sneek. In zijn ogen is LSC door de jaren heen weinig veranderd. ,,Het is er nog altijd net zo gezellig als eerst. Het enige echte verschil is dat wij vroeger in de modder moesten trainen. Tegenwoordig traint iedereen hier op kunstgras. Het is ook allemaal wat officiëler dan voorheen, maar dat is bij andere clubs niet anders.”
Zoethout speelde 471 competitiewedstrijden in het eerste van LSC en is daarmee recordhouder bij de club. Hij probeert bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal aanwezig te zijn. ,,Er is op de tribune een mooi kamertje, waar oud-spelers voor het begin van de wedstrijd bij elkaar komen voor een bakje koffie. Daarna gaan we aan de zijlijn staan.”
Ter ere van het 125-jarig bestaan lanceerde LSC al een nieuwe website. Ook presenteerde de club uit Sneek een jubileumlogo.
Het komende jaar vieren de Snekers het jubileum met verscheidene feesten en toernooien. Ook speelt SC Cambuur in de zomer mogelijk een oefenwedstrijd op het sportpark aan de Leeuwarderweg. ,,Er is contact geweest, maar er is nog niets zeker”, aldus voorzitter Douwsma. Het plan is dat de Leeuwarder profclub tijdens haar voorbereiding in Sneek niet tegen LSC, maar tegen een andere tegenstander zal oefenen.
  • Deel dit artikel