menu

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de razziawedstrijd heeft plaatsgevonden op het sportpark. Ter afronding van het jaren durende project van auteur Peter van der Meeren ontving LSC 1890 op donderdag 2 mei het dasspeldje en het potloodje van Willem Rienstra, één van de 21 man. Rienstra’s bezoek aan de wedstrijd werd hem uiteindelijk fataal. Hij stierf op 22-jarige leeftijd in werkkamp Neuengamme.

Onderstaande verhaal komt van de hand van Henk van der Veer, journalist van Groot Sneek.

Potloodstompje en dasspeld oorlogsslachtoffer Willem Rienstra terug bij LSC 1890

SNEEK- Gisteravond heeft Peter van der Meeren auteur van het boek 21 Man, het potloodstompje en de dasspeld die oorlogsslachtoffer Willem Rienstra toebehoorden aangeboden aan LSC1890 bestuurslid Dennis Betten. Dat gebeurde aan het einde van een lezing die Van der Meeren gaf aan een grote groep Sneekologen in spé.

Op zondag 21 mei 1944 werden in Sneek 21 jonge mannen door de Duitsers van de tribune geplukt bij de wedstrijd tussen de districtsteams West (met Kick Smit) en Noord (met Abe Lenstra). Sportverslaggever Peter van der Meeren verdiepte zich in het onderwerp. Het resulteerde in een vuistdik fascinerend boek onder de titel 21Man.


Gewone mannen en vrouwen
In het boek gaat het over ‘gewone’ mannen en vrouwen. Over beroemde voetballers, verzetsmensen, gewetenloze schurken en families. Allen die tot de dag van vandaag geraakt worden door alles wat uit de ‘razziawedstrijd’ voortvloeide.
Een van de 21 mannen was Willem Rienstra, hij stierf op 22-jarige leeftijd in het Duitse werkkamp Neuengamme. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Wel kreeg de familie de bovengenoemde persoonlijke bezittingen terug. Zijn dasspeld en het potloodje dat Willem gebruikte tijdens zijn werk als melkverkoper in Hommerts.

Nagedachtenis
Op de monumentale tribune is een plaquette ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen op 21 mei 1944 aangebracht. Daarbij komt nu een lijstje met daarin de dasspeld en het potloodstompje.
Dennis Betten en de aanwezige Sneekology-cursisten waren gisteravond zichtbaar onder de indruk toen Van der Meeren de bijzondere documenten aanbood. “Hier hoort het thuis, bij LSC. Dit gezelschap leek mij daar heel geschikt voor om het te delen”, aldus de schrijver en sportjournalist. Algemeen LSC-bestuurslid Betten, ook een van de Sneekology-kusisten deze jaargang, beloofde dat het geheel een waardige plaats op het complex zal krijgen.

  • Deel dit artikel